Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Započinje „Prijateljstvo bez granica”

Datum objave: 30. kolovoza 2011.
open1webPočetnom konferencijom održanom u petak, 26. kolovoza 2011. u Hevozu, formalno se započeo projekt „Prijateljstvo bez granica” kojeg zajednički provode partneri Međimurska županija, Grad Čazma, te dva mađarska grada Heviz i Zalaszentgrót. Puni naziv projekta je „Prijateljstvo bez granica putem zajedničkih vrijednosti”, a sufinanciran je iz programa IPA prekogranične suradnje Hrvatska – Mađarska. Projekt će trajati godinu dana, a ukupna vrijednost mu je 101.664,90 €.
Cilj projekta je uspostaviti multikulturne i gospodarske kontakte lokalnog stanovništva, prezentirati prirodno i kulturno nasljeđe partnerskih regija, te dugoročno održati te vrijednosti kroz buduću suradnju na području kulture, obrazovanja i turizma.

Na početnoj konferenciji u Hevizu Međimursku županiju predstavili su Petar Novački, predsjednik Skupštine MŽ i Marko Puškadija, projektni koordinator.
Prva velika manifestacija održat će se već ovoga vikedna, od 2.-4. kolovoza u Donjem Kraljevcu gdje će se u sklopu 6. međunarodnog voćarskog sajma predstaviti ukupno 160 sudionika iz regija projektnih partnera, a posjetitelji sajma će se preko izlagača i gostujućih kulturno-umjetničkih društava moći upoznati s njihovim prirodnim i kulturnim vrijednostima.

U razdoblju trajanja projekta od kolovoza 2011. do srpnja 2012. izraditi će se inventar vrijednosti o kulturnom i prirodnom nasljeđu regija projektnih partnera, a u sklopu četiriju velikih manifestacija prezentirat će se kulturno-umjetničke skupine, te lokalni obrtnici i čuvari starih zanata.
Radi razvijanja osobnih kontakata i formiranja multikulturne regije, djeca će kroz likovno – umjetničke kampove organizirane s obje strane granice imati prilike upoznati se s kulturnim nasljeđem svakog partnera. Osim toga, izradit će se i zajednička web stranica  www.hu-hr-friendship.eu, kao i strategija o dugoročnom održavanju suradnje.
Projekt se bazira na širokom partnerstvu. Uz vodećeg partnera - Foglalkoztató ZalA-KAR Nonprofit Közhasznú Kft, i projektnih partnera: Grad Čazma, Medjimurska Županija i Kulturni Centar, Biblioteka i Muzej Gróf Festetics György iz Hévíza, u pripremi i realizaciji projekta sudjelovati će i 20 pridruženih partnera. Riječ je o udrugama i institucijama koje već imaju značajna iskustva na području očuvanja i prezentiranja lokalnih vrijednosti, kao i na području organiziranja kulturnih programa.
Širokim i aktivnim partnerstvom želimo pridonijeti efikasnosti u postizanju ciljeva projekta i produbljivanju međusobnih multikuturnih odnosa u zajedničkoj, pograničnoj regiji.

Programi projekta:
•    26. kolovoz 2011. Hévíz – početna konferencija uz prisustvo medija, predstavljanje partnera, te izrada zajedničkih komunikacijskih platformi
•    rujan 2011. - srpanj 2012. – projektni dogadjaji kod svih četiriju partnera:
-    dva jednotjedna kampa za djecu u Zalaszentgrotu i Čazmi (sudjeluje po 20-ero djece iz svih gradova partnera). Program uključuje prezentaciju vlastitih regija, upoznavanje kulture i tradicije domaćina, te trodnevni kulturni program s proizvođačima lokalnih proizvoda, obrtnicima, nastupima kulturnih i umjetničkih skupina iz svih partnerskih regija – po 40 osoba iz svake regije.
Kalendar odvijanja evenata/manifestacija:
•    2-4. rujna. 2011. – Čakovec / Donji Kraljevec
•    11-13. svibnja. 2012 – Hévíz
•    18-24. lipnja. 2012. – Zalaszentgrót
•    2-8. srpnja. 2012.– Čazma
•    17. srpnja 2012. - Čakovec – završna konferencija sa sudjelovanjem predstavnika medija. Analiza projekta, prezentacija rezultata, mogućnosti daljnje suradnje.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content