Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

Datum objave: 23. kolovoza 2011.
zrtve_nasEuropski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima ove godine po prvi put obilježen je i u Međimurskoj županiji. Podno grobnice u polju Sep u Gornjem Hrašćanu u utorak je položen vijenac i zapaljene svijeće za sve nevine žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima koji su u prošlosti  vladali na našim prostorima.
Vijenac je položilo izaslanstvo Međimurske županije i Općine Nedelišće, a svijeće su zapalili predstavnici Matice Hrvatske ogranka Čakovec, Družbe braće hrvatskog zmaja, Hrvatske demokratske zajednice i Hrvatske stranke prava.
U prigodnom govoru župan Međimurske županije Ivan Perhoč naglasio je da se smaknuća bez presude koja su bila učestala neposredno nakon završetka 2. svjetskog, a o čemu svjedoče i brojna grobišta, ne mogu se opravdavati nikakvim ratnim razlozima. Grobišta koja se svake godine otkrivaju u Hrvatskoj, pa tako i u Međimurju, nastavio je, treba studiozno i znanstvenim metodama istražiti, utvrditi koje su žrtve u njima pokopane te ta stratišta  primjereno obilježiti. No, ispravljanje tih nepravdi ne smije biti povod za stvaranje novih, pogotovu prema onima koji se poratnim događajima nemaju nikakve veze.
Inače, Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima ove se godine u Hrvatskoj službeno obilježava prvi put. Inicijativom 400-tinjak EU parlamentaraca na proljeće 2009. godine Europski parlament donio je rezoluciju kojom se 23. kolovoza proglašava Europskim danom sjećanja na  žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Preporuku europskog parlamenta kojom se potiče na promišljanje osjetljivih i kompleksnih pitanja zajedničke europske  povijesti prihvatila je i naša zemlja.  23. kolovoza odabran je iz razloga jer je tog dana 1939. godine potpisan Sporazum Molotov – Ribbentrop, odnosno Pakt o nenapadanju između nacističke Njemačke i komunističkog Sovjetskog saveza.
zrtve_nas
Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima ove godine po prvi put obilježen je i u Međimurskoj županiji. Podno grobnice u polju Sep u Gornjem Hrašćanu u utorak je položen vijenac i zapaljene svijeće za sve nevine žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima koji su u prošlosti  vladali na našim prostorima.

Vijenac je položilo izaslanstvo Međimurske županije i Općine Nedelišće, a svijeće su zapalili predstavnici Matice Hrvatske ogranka Čakovec, Družbe braće hrvatskog zmaja, Hrvatske demokratske zajednice i Hrvatske stranke prava. 

U prigodnom govoru župan Međimurske županije Ivan Perhoč naglasio je da se smaknuća bez presude koja su bila učestala neposredno nakon završetka 2. svjetskog, a o čemu svjedoče i brojna grobišta, ne mogu se opravdavati nikakvim ratnim razlozima. Grobišta koja se svake godine otkrivaju u Hrvatskoj, pa tako i u Međimurju, nastavio je, treba studiozno i znanstvenim metodama istražiti, utvrditi koje su žrtve u njima pokopane te ta stratišta  primjereno obilježiti. No, ispravljanje tih nepravdi ne smije biti povod za stvaranje novih, pogotovu prema onima koji se poratnim događajima nemaju nikakve veze. 

Inače, Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima ove se godine u Hrvatskoj službeno obilježava prvi put. Inicijativom 400-tinjak EU parlamentaraca na proljeće 2009. godine Europski parlament donio je rezoluciju kojom se 23. kolovoza proglašava Europskim danom sjećanja na  žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Preporuku europskog parlamenta kojom se potiče na promišljanje osjetljivih i kompleksnih pitanja zajedničke europske  povijesti prihvatila je i naša zemlja.  

23. kolovoza odabran je iz razloga jer je tog dana 1939. godine potpisan Sporazum Molotov – Ribbentrop, odnosno Pakt o nenapadanju između nacističke Njemačke i komunističkog Sovjetskog saveza.

  {gallery}2011galerije/Kolovoz_2011/Zrtve{/gallery}  
homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content