Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Izgradnja nove škole u Pribislavcu

Datum objave: 3. kolovoza 2011.
Kastel_nas
Župan Međimurske županije Ivan Perhoč je zbog novih okolnosti vezanih uz gradnju nove zgrade OŠ "Vladimir Nazor" u Pribislavcu izdao priopćenje za javnost u kojem stoji:

"U više navrata tijekom ove dvije godine koliko obnašam funkciju župana Međimurske županije naglašavao sam da je jedan od mojih glavnih prioriteta izgradnja nove škole i pripadajuće školske sportske dvorane u Pribislavcu. Uvjeti u kojima djeca pohađaju nastavu, a učitelji svakodnevno rade, u najblažu ruku su neprimjereni 21. stoljeću, a zbog dotrajalosti Feštetićevog kaštela i opasni po zdravlje. Stoga smatram da je izgradnja nove škole u ovom mjestu nužna te da je oko ove investicije u Skupštini Međimurske županije postignut konsenzus.

Kako Međimurska županija nema proračunske mogućnosti gradnju škole i pripadajuće dvorane sama platiti, izvore sufinanciranja moramo tražiti u Zagrebu kod resornog ministarstva, no najprije smo razgovarali s predsjednicom Vlade RH Jadrankom Kosor. Ona  nas je upitala je li utvrđena lokacija, s obzirom da ima saznanja da postoje zahtjevi za promjenom, što s obzirom da na izdanu dokumentaciju i provedenu javnu raspravu nije točno. U zadnjih godinu dana obavio sam mnogo razgovora s mjerodavnima u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa pokušavajući im gradnju nove škole predstaviti kao prioritetnu kako bi se ona, mimo planiranog počela graditi još ove godine. Naime, za novi školski objekt imamo izrađenu svu projektnu dokumentaciju, ishođene su sve potrebne dozvole te gradnja može početi doslovno sutra.

Zamoljeni smo da projekt podijelimo u tri faze. U prvoj bi se gradio školski objekt u kojem bi se nastava održavala u dvije smjene, u drugoj bi se dogradile učionice za jednosmjensku nastavu, dok bi se u završnoj fazi gradila školska sportska dvorana. Dobio sam  obećanja da bi gradnja prve faze mogla početi ove jeseni. Podsjećam da je lokacija iznad kaštela izglasana na Općinskom vijeću, da su investicijska i druga prava Sporazumom prenesena na Međimursku županiju, da je osnivač škole Međimurska županija, da se zemljište na kojem bi se škola trebala graditi nalazi u vlasništvu škole i na kraju, da su troškovi za izdavanje dozvole za građenje plaćeni.

Gotovo od osnivanja općine podijeljeni su stavovi oko lokacije na kojoj bi se škola trebala nalaziti te je to jedini razlog što se stalno vrtimo u krug. Nije mi jasno zbog čega s jedne strane zajedno sa mnom odlaze u ministarstvo lobirati za gradnju škole, a s druge u tom istom ministarstvu bez mojeg znanja traže promjenu lokacije. Time svi mi nadležnima u ministarstvu djelujemo neozbiljno i što je još važnije dajemo im razlog da se škola ne gradi, unatoč nužnosti i ranije postignutim dogovorima. To mi je potvrđeno i na posljednjem sastanku koji sam imao u Ministarstvu na kojem su mi rekli da zbog neriješenih problema oko zemljišta, ove godine za izgradnju nove škole neće biti osigurana sredstva u Državnom proračunu.  Moram konstatirati da glavni razlog što se svih ovih godina oteže s početkom izgradnje škole leži isključivo na općinskom vodstvu i to bivšem i sadašnjem, jer njihove aktivnosti otežavaju dogovore u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa.

Napominjem da promjena lokacije iziskuje ponavljanje procedure izrade projekata i ishođenja dozvola, što troši vrijeme i donosi nove troškove te onemogućava skoro kandidiranje projekta na domaće i strane natječaje. Škola se gradi prvenstveno zbog učenika koji se u njoj obrazuju. Tu školu pohađaju učenici iz Pribislavca, a ne iz nekog drugog mjesta, pa mi je neshvatljivo zašto neki u Pribislavcu "igranjem mačke i miša" njihovo obrazovanje i zdravlje dovode u pitanje. Naravno, ukoliko stanovnici Pribislavca smatraju da je promjena lokacije vrijedna novog prolongiranja početka izgradnje, ja se s time slažem, no smatram svojom dužnošću javnost obavijestiti koji su razlozi zašto se gradnja nove škole odgađa za neodređeno vrijeme. "

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content