Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održani izbori za Vijeća nacionalnih manjina i manjinske predstavnike

Datum objave: 11. srpnja 2011.
1_20110602122912229
Proteklu nedjelju održani su izbori za vijeća nacionalnih manjina. U Međimurju pripadnici manjina glasali su i za svoje predstavnike  u općinskim i gradskim vijećima. Svoje liste u našoj županiji istaknuli su pripadnici romske, srpske i ruske nacionalne manjine.

Najveći odaziv na glasovanju za vijeće romske nacionalne manjine i predstavnike u općinskim i gradskim vijećima zabilježen je u Općini Kotoriba 64,08%, a najmanji u Općini Orehovica 7,5%.

Vijeće nacionalne manjine u županijama ima 25, u gradovima 15, a općinama 10 članova. Pravo na predstavnike ostvaruju u jedinicama lokalne samouprave gdje čine više od 1,5 posto u ukupnom stanovništvu ili imaju više od 200 pripadnika, dok ih na županijskoj razini mora biti više od 500. 
  
Da bi glasački listić bio valjan, glasači su na izborima za Vijeća nacionalnim manjina na županijskoj razini mogli zaokružiti najmanje jednog, a najviše 25 kandidata. Dvadeset pet kandidata koji osvoje najveći broj glasova postaju članovi Vijeća nacionalne manjine. Nakon isteka rok od 48 sati za prigovore, rezultati postaju konačni, a župan, načelnici i gradonačenici sazivaju  konstituirajuće sjednice Vijeća na kojima će se tajnim glasovanjem između izabranih članova izabrati predsjednici.
Srpska i ruska manjina izabrala je po jednog predstavnika. Kod Srba to je Zorica Leich, a kod Rusa Svjetlana Jakopić.

Inače, zadaća vijeća nacionalnih  manjina je zaštita manjinskih prava. Mandat članova je neopoziv, a izbori se održavaju svake četiri godine.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content