Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurska županija povukla najviše sredstava iz europskih fondova po stanovniku

Datum objave: 6. srpnja 2011.
zupanija_nas
Institut za međunarodne odnose iz Zagreba ove je godine proveo istraživanje kojem je bio cilj ocijeniti postojeći kapacitet županijskih institucija za korištenje fondova Europske unije. Uspoređeni su rezultati po županijama, a ukupnom rezultatu pribrojeni su i rezultati drugih aktera koji su imali pravo prijave na natječaje (jedinice lokalne samouprave, organizacije civilnog društva, javna poduzeća u državnom vlasništvu i sl.).

Egzaktni rezultati istraživanja Međimursku županiju smještaju na sam vrh uspješnosti, kako županijske institucije tako i ostale. Naime, sve hrvatske županije i s njima povezane razvojne agencije i javna poduzeća u županijskom vlasništvu, od otvaranja mogućnosti korištenja europskih pretpristupnih fondova pa do 31. prosinca 2010. godine, ukupno ugovorile 54.067.031,00 eura.

Međimurska županija ugovorila je 5.559.479,00 eura što je više od 10 posto na nacionalnoj razini. Da podsjetim, u Međimurju živi 2,7 posto hrvatskog stanovništva. To je drugi rezultat po redu, odmah iza Grada Zagreba, gdje su ugovorili 9.477.354,00 eura. No, uzimajući u obzir broj stanovnika Međimurska županija je najuspješnija, jer smo uspjeli ugovoriti 46,9 eura po stanovniku, što je daleko najbolji rezultat u Hrvatskoj. Drugoplasirana Požeško-slavonska ugovorila je 24,6 eura po stanovniku.

I po sufinanciranju Međimurska županija je među najuspješnijima u zemlji. Dosad je udio županijskih institucija iznosio 934.749,00 eura što je drugi rezultat. Prva je Istarska  županija sa 2.857.052,00 eura sufinanciranja. No, zanimljiv je podatak da smo po udjelu županijskih institucija u ukupno ugovorenim sredstvima na osmom mjestu u državi, sa 16,8%. To znači i da su ostali akteri koji imaju mogućnost prijavljivanja na EU fondove dovoljno kapacitirani, što će sigurno doći do izražaja kad uđemo u Europsku uniju te kad nam se otvori mogućnost povlačenja daleko većih iznosa.

Naime, velika većina dosad provedenih projekata bili su tzv. "soft" projekti, s malim udjelom građevinskih radova. No, razvojne agencije, županijske službe, JLS, javna poduzeća, udruge civilnog društva i ostali koji su se kandidirali za EU novac na njima su učili potrebne administrativne procedure. Kako smo mi u Međimurskoj županiji u tome bili izuzetno uspješni, za očekivati je da će se ulaganje u razvoj ljudskih kapaciteta  višestruko isplatiti.

Uzimajući u obzir sredstva utrošena za sufinanciranje po stanovniku, Međimurska upanija je na 2. mjestu sa 7,9 eura. Prvi su Istrani sa 13,8 eura po stanovniku.

Ovo istraživanje još je jedna potvrda uspješnosti međimurske razvojne agencije REDEA-e, županijskih službi te svih ostalih koji su u proteklom razdoblju uspješno privlačili novac iz europskih pretpristupnih fondova.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content