Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Položeni vijenci povodom Dana antifašističke borbe

Datum objave: 22. lipnja 2011.
DAF_nas
Povodom 22. lipnja, Dana antifašističke borbe u srijedu su položeni vijenci i upaljene svijeće, kao spomen na 70-tu obljetnicu osnivanja sisačkog partizanskog odreda, čime je u stvari počeo oružani otpor hrvatska fašizmu i nacizmu.

Počast poginulim pripadnicima Narodnooslobodilačke borbe, ali i svima koji su dali život za slobodnu Hrvatsku, odana je ispred spomenika poginulim i nestalim braniteljima u Domovinskom ratu u Perivoju Zrinskih u Čakovcu, kod spomenika poginulim partizanima na čakovečkom groblju, te kod spomen groblja u Sv. Jurju u Trnju, gdje je održana i središnja svečanost. Zajednički vijenac u Čakovcu su položili predstavnici Međimurske županije i Grada Čakovca, a u Sv. Jurju u Trnju pridružilo im se i izaslanstvo Općine Donji Kraljevec.

Kako je u prigodnom govoru naglasio župan Međimurske županije Ivan Perhoč, mi u Međimurju uvijek smo bili svjesni zahvaljujući kome smo danas integralni dio Hrvatske. "Povijesna je činjenica da je oružana borba protiv nacista i fašista upravo na ovim našim prostorima bila najorganiziranija te da se velika većina Hrvata od samog početka protivila ukidanju demokratskih institucija, rasnim zakonima, ubijanju ljudi zbog njihove vjerske ili nacionalne pripadnosti što je bila praksa takvih režima. Time smo se i mi Hrvati svrstali uz veliku antifašističku koaliciju te dali velik doprinos konačnoj pobjedi.

Mi u Međimurju tih godina nasilno smo otrgnuti od domovine te iako do samog završetka rata na našem području nije bilo većih ratnih operacija, velik broj naših sugrađana odlazi preko Drave i pridružuje se Narodno-oslobodilačkom pokretu. Upravo zato danas slavimo Dan antifašističke borbe i kao dan početka konačnog pripajanja Međimurja Hrvatskoj.", rekao je župan.

Osim Perhoča prigodnim govorom na čakovečkom groblju okupljenima se obratio zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Zoran Vidović, a u Sv. Jurju vijećnik Općinskog vijeća Donjeg Kraljevca Zlatko Lovrenčić.

{gallery}2011galerije/Lipanj_2011/DAF2{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content