Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Povodom Dana antifašističke borbe Zvonimiru Golubu uručena Povelja Međimurske županije

Datum objave: 21. lipnja 2011.
povelja_nas
Povodom Dana antifašističke borbe u utorak je u Izložbenom salonu Palače Zrinskih u Čakovcu održana svečana akademija. Tom prigodom župan Međimurske županije Ivan Perhoč uručio je Povelju Međimurske županije mr. sc. Zvonimiru Golubu, dugogodišnjem predsjedniku Društva antifašističkih boraca i antifašista Međimurske županije.

Kako je u prigodnom govoru naglasio župan Perhoč, ove godine obilježavamo 70 godina od početka oružanog otpora njemačkom, talijanskom i mađarskom okupatoru, ali i 20 godina od uspostave suverene, samostalne i demokratske Hrvatske. Ta dva događaja su povezana, jer bez svrstavanja većine hrvatskog naroda na pobjedničku stranu u 2. svjetskom ratu, Hrvatska ne bi uspjela u socijalističkoj Jugoslaviji sačuvati elemente državnosti na čijim temeljima počiva i današnja Hrvatska.

"Mnogi Međimurci želju da žive u zajednici s ostatkom Hrvatskog naroda platili su životom. U spomen na njih i njihovu plemenitu borbu diljem Međimurja podignuta su brojna spomen-obilježja i spomenici. Padom komunizma i uspostavom neovisne Hrvatske neki su mislili da je s njim u povijest otišao i antifašizam. Mnogi spomenici diljem Hrvatske uništeni su, devastirani ili zapušteni, što na sreću kod nas u Međimurju nije bio slučaj. No, antifašizam nije nikakva komunistička izmišljotina, već temelj na kojem počivaju sve europske demokratske države. ", rekao je župan.

Zahvaljujući se na dobivenoj povelji, Golub je naglasio da je antifašistička tradicija kod nas jaka, te da su Međimurci uvijek znali u ključnom trenutku odabrati pravu stranu. Tako je bilo i tijekom 2. svjetskog rata, kad su svojim odlaskom u partizane poručili mađarskom okupatoru kojem narodu pripadaju. O povijesnim okolnostima tih događaja u Hrvatskoj i Međimurju govorio je ravnatelj Muzeja Međimurja Čakovec mr. Vladimir Kalšan.   

Župan Perhoč i predsjednik Skupštine MŽ Petar Novački uoči akademije, položili su vijenac podno spomen-ploče postavljene na ulazu u palaču.

{gallery}2011galerije/Lipanj_2011/Povelja{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content