Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Izašao natječaj za upis u srednje škole

Datum objave: 10. lipnja 2011.
srednje_kole_nas
Sve Međimurske srednje škole raspisale su zajednički natječaj za upis učenika u prve razrede u 2011-12. školskoj godini. Natječaj je već objavljen na internetskim stranicama Međimurske županije te na stranicama svih srednjih škola u našoj županiji, a u regionalnom izdanju „Večernjeg lista“ natječaj će biti objavljen u ponedjeljak.


Kako je na konferenciji za novinare održanoj u prostorima Međimurske županije u petak istaknuo zamjenik župana Međimurske županije Matija Posavec, u međimurskim srednjim školama ima 1386 mjesta, što je dovoljno da se svi današnji osmaši upišu. Od ukupno 13 strukovnih područja u okviru kojih se razvijaju obrazovni programi u Republici Hrvatskoj, međimurske škole nude obrazovanje u 12 njih. U našim obrazovnim programima nije zastupljeno jedino strukovno područje nafte, rudarstva i kemijske industrije.

Prema riječima stručne suradnice u Upravnom odjelu za obrazovanje, kulturu i sport MŽ dr. sc. Blaženka Novak prilikom izrade plana upisa vodilo se računa o potrebama međimurskog gospodarstva, tako da je ona usklađena s njegovom strukturom.
Prvi upisni krug u svim će se školama u Republici Hrvatskoj održati u ponedjeljak i utorak, 4. i 5. srpnja 2011. Radno vrijeme upisnih mjesta bit će od 8 do 16 sati, a već u srijedu 6. srpnja na školskim će oglasnim pločama i mrežnim stranicama biti objavljeni rezultati prvog upisnog kruga dok će se sam upis odvijati u četvrtak 7. srpnja 2011. od 8 do 16 sati.  Škole koje svoj plan upisa neće ostvariti u prvom upisnom krugu primat će prijave i u drugom krugu, 11. srpnja, od 8 do 16 sati. Rezultati će biti poznati u utorak 12. srpnja, a učenici će se upisivati u srijedu 13. srpnja.

Ovogodišnji će upisi biti zaključeni u trećem upisnom krugu, u jesenskom upisnom roku. Škole će najkasnije do 19. kolovoza objaviti podatke o nepopunjenim mjestima i rokovima, prijave će se primati u ponedjeljak 22. kolovoza, rezultati će biti poznati u utorak, a upisi će se obavljati u srijedu i četvrtak. Rok za upis bit će produžen samo za učenike povratnike iz inozemstva i to do 9. rujna 2011.

Budućim gimnazijalcima mjesta nude Gimnazija Čakovec, Srednja škola Prelog i Srednja škola Čakovec. Planiran je upis 272 učenika u 10 razrednih odjela - za programe opće, klasične, jezične i prirodoslovno-matematičke gimnazije. Za upis u ove programe škole su odredile i najviše bodovne pragove – od minimalno 50 bodova koliko je potrebno za prijavu u program opće gimnazije Srednje škole Prelog do 56 bodova koji se traže za prijavu u program opće gimnazije u Gimnaziji Čakovec.
Sve srednje škole, osim čakovečke gimnazije, nude upise i u različite druge četverogodišnje programe u kojima ima ukupno 560 mjesta. Za sve su te programe također utvrđeni bodovni pragovi - od 36 koliko se u Gospodarskoj školi traži za zanimanje poljoprivrednog tehničara općeg smjera, tehničara za logistiku i špediciju i tehničara cestovnog prometa do 50 bodova koliko moraju imati učenici koji se namjeravaju upisati u program za obrazovanje upravnih referenata u Ekonomskoj i trgovačkoj školi Čakovec koja, s nešto nižim bodovnim pragom, nudi i upis u programe za ekonomiste, komercijaliste i hotelijersko-turističke tehničare. Graditeljska škola Čakovec objavila je natječaj za upis u programe građevinskog i arhitektonskog tehničara, ali i medijskog tehničara, web dizajnera i u program likovne umjetnosti za koji je potrebno proći i provjeru likovnih sposobnosti. U Tehničku školu Čakovec mogu se upisati budući tehničari za računalstvo, računalni tehničari za strojarstvo, tehničari za mehatroniku i elektrotehničari. Uz već spomenuti program opće gimnazije, u Srednju školu Prelog upisuju se i ekonomisti i turističko-hotelijerski komercijalisti. Programe za zdravstvena zanimanja razvija Srednja škola Čakovec, a moguć je upis u obrazovanje za zanimanje fizioterapeutskog tehničara i za zanimanje medicinske sestre, ujedno i jedini petogodišnji program obrazovanje koji se nudi u našoj županiji.

Više od 35% upisnih mjesta u međimurskim je školama predviđeno za trogodišnje obrazovne programe za stjecanje najšireg kruga zanimanja i kvalifikacija. Za upise u ove programe nisu postavljeni bodovni pragovi, ali se za neke od njih traže određeni zdravstveni preduvjeti. Ekonomska i trgovačka škola u trogodišnji će program upisati jedan razred prodavača, Gospodarska škola vozače motornih vozila, vrtlare, cvjećare, krojače, kozmetičare, frizere, pedikere i pismoslikare. U Tehničku školu upisuju se učenici za zanimanja CNC operatera, tokara, strojobravara, bravara, limara, automehaničara, autoelektričara, elektroinstalatera i elektromehaničara. Graditeljska škola traži učenike za zanimanja podopolagač, keramičar-oblagač, monter suhe gradnje, armirač, rukovatelj samohodnim građevinskim strojevima, zidar, tesar, stolar, instalater klimatizacije, plinoinstalater i soboslikar-ličilac. Srednja škola Prelog obrazovat će buduće kuhare, konobare, slastičare, pekare, mesare i mlinare.

Tridesetak mjesta osigurano je i za redovno obrazovanje učenika s teškoćama. Gospodarska im škola omogućuje obrazovanje za zanimanje pomoćnog krojača i pomoćnog cvjećara, Tehnička škola pomoćnog autolimara i pomoćnog bravara, Graditeljska škola pomoćnog podopolagača i pomoćnog soboslikara-ličioca, dok se u Prelogu mogu obrazovati za pomoćne kuhare-slastičare.

{gallery}2011galerije/Lipanj_2011/Upisi{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content