Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Primorsko goranska županija i Međimurje imaju dobre preduvjete za uspješnu suradnju

Datum objave: 3. lipnja 2011.
RIjeka_nas
Naša i Primorsko-goranska županija unatoč prostornoj udaljenosti, imaju mnogo toga zajedničkog. Prvenstveno se to odnosi na mentalitet ljudi, radne navike, ali i okrenutosti prema održivom razvoju. Suradnja između županija moguća je kroz gospodarsku suradnju, ali i razmjeni iskustava prvenstveno u razvoju obrazovnog sustava. Zaključci su to dvodnevnom posjeta izaslanstva Međimurske županije Hrvatskom primorju.

Prostorno sedam puta veća od Međimurske županije sa svojih 306 tisuća stanovnika, Primorsko-goranska županija među vodećim je hrvatskim, regijama što se tiče industrijske proizvodnje, ali i turizma. Preko dva milijuna noćenja, što čini petinu hrvatskog turističkog prometa, izuzetna je prilika i za međimursko gospodarstvo koje na obalu može plasirati svoje proizvode.
Kako je naglasio župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, Međimurje i Međimurci kod njih slove za vrijedne i po mentalitetu srodne ljude, što znatno potpomaže svekolikoj suradnji. Međusobno jedni od drugih možemo mnogo naučiti, nastavio je, a razmjenom iskustava rad obiju županijskih službi može se unaprijediti. Rijetko gdje na malom prostoru kao što je Hrvatsko primorje, Kvarner, Gorski kotar te Liburnija ima toliko mnogo različitosti, a upravo na njima temeljimo svoj razvoj, završio je Komadina. 
Župan Međimurske županije Ivan Perhoč, rekao je da je izuzetno zadovoljan viđenim, te da nam iskustva koje Riječani imaju u razvijanju visokoobrazovne infrastrukture mogu veoma koristiti.  Naime, izaslanstvo je posjetilo novoizgrađeni kampus Sveučilišta u Rijeci, čija je prva faza nedavno otvorena na prostoru bivše vojarne na Trsatu. U njega je država uložila oko  600 milijuna kuna,  a izgrađene su zgrade nekoliko fakulteta, studentskog restorana, a slijedi i gradnja smještajnih paviljona. Želja im je, naglasio je rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Pero Lučin, napraviti vodeći istraživačko-sveučilišni centar za medicinske znanosti u široj regiji. To podrazumijeva izgradnju Centra za translacijsku medicinu te razvoj Sveučilišne bolnice, što je također u planu. Inače, na ovom Sveučilišti studira i velik broj studenata iz Međimurja, a njihov broj iz godine u godinu raste.

U sklopu Kampusa nalazi se i Step RI, znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci. Osnovan je u kolovozu 2008. kao prvi je park takve vrste u Hrvatskoj i to na inicijativu Sveučilišta u Rijeci koju su, kao partneri podržali Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija.

Međimursko izaslanstvo koje su pred župana sačinjavali i zamjenik župana MŽ Matija Posavec, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i nacionalne manjine MŽ dr. med. Lidija Bijelić, viša stručna suradnica u UO za obrazovanje, kulturu i sport MŽ dr. sc. Blaženka Novak, privremena pročelnica UO za gospodarstvo, promet i europske integracije Barbara Marciuš Plaftak, v.d. dekanice Međimurskog veleučilišta prof. dr. Nevenka Breslauer, direktor REDEA-e Matija Derk te pročelnik UO za poslove župana MŽ David Vugrinec, posjetilo je među ostalim i Thalasotherapiu u Opatiji. Domaćili su naglasili da su prije desetak godina prepoznali značaj lječilišnog turizma za županiju, te razvojem ovih djelatnosti danas ne samo što podižu razinu zdravstvene usluge u županiji i Hrvatskoj, već i produžuju turističku sezonu. Pored Thalasotherapije u Opatiji, slični objekti nalaze se i u Crikvenici i Malom Lošinju.

Razgledani su i Centar za palijativnu skrb Obiteljskog centra Rijeka,  Hrvatsku gospodarsku komoru Županijsku komoru Rijeka, Muzej Mošćenice u Mošćenicama te Ustanovu "Ivan Matetić Ronjgov" u Ronjgama.

Radni sastanak održan je u prostorima Primorsko-goranske županije u Rijeci. Pored našeg izaslanstva i primorsko-goranskog župana, na njemu su sudjelovali i zamjenica župana PGŽ Nada Turina Đurić, zamjenik župana prof. dr. Vidoje Vujić, pročelnica UO za obrazovanje, kulturu i sport PGŽ Jasna Blažević, pročelnik Ureda Županije Branko Škrobonja, pročelnik UO za zdravstvo i socijalnu skrb Ivo Afrić. Pročelnik za turizam, poduzetništvo i poljoprivredu Berislav Tulić.

    PODACI O UČENIKU:

    PODACI O RODITELJU ILI SKRBNIKU:


    ----

    ----

    ----
    Slanjem ove Prijave dajem izričitu suglasnost Međimurskoj županiji da može poduzimati sve radnje vezano na obradu i razmjenu mojih osobnih podataka navedenih u ovoj Prijavi, uključujući i podatake o osobnom identifikacijskom broju, a što obuhvaća pravo Međimurske županije na prikupljanje, čuvanje, organiziranje, uvid i prijenos osobnih podataka u svrhu Javnog poziva.

    homecrossmenuchevron-down
    linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content