Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Predstavništvo Europske komisije u Bugarskoj i vodeći bugarski mediji u posjetu Međimurju kao regiji koja uspješno privlači sredstva Europske unije

Datum objave: 30. studenoga 2021.

Delegacija Predstavništva Europske komisije u Bugarskoj i pet vodećih bugarskih medijskih kuća posjetili su Međimurje u organizaciji Europe Direct Čakovec, a na inicijativu voditelja Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ogniana Zlateva, kako bi bugarskoj javnosti na primjeru Međimurja predstavili uspješne projekte financirane sredstvima fondova Europske unije.
Krajem listopada u zgradi Međimurske županije otvoren je novouređeni Europe Direct Informacijski centar Čakovec, jedan od deset centara u Hrvatskoj koji predstavljaju novu generaciju Europe Direct informacijskih centara diljem Europske unije čijom mrežom upravlja Europska komisija. Tim je povodom Međimurje posjetio voditelj Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj Ognian Zlatev koji je svoje oduševljenje našom županijom i kvalitetno korištenje fondova Europske unije odlučio predstaviti bugarskoj javnosti. „Međimurska županija naš je odličan partner u projektu Informacijskih centara Europe Direct, a prilikom mog prvog posjeta ostao sam vrlo ugodno iznenađen Međimurjem i kvalitetnim europskim projektima koje ste realizirali. Županija dobro prepoznaje potrebe svojih građana i odlično ste iskoristili članstvo u Europskoj uniji. Hrvatska je najmlađa članica, no Međimurje je dokaz zašto je bilo korisno ući u Europsku uniju i kao mala županija možete biti ponosni na svoja postignuća.“, poručio je voditelj Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj Ognian Zlatev.
Cilj posjeta bio je snimiti reportaže o uspješnim projektima financiranima iz EU fondova, posebice u manjim regijama poput Međimurja. Osim Međimurske županije kao jedine županije  koju su posjetili, obišli su Ministarstvo financija i tvrtku Rimac Automobili. Domaćini bugarskoj delegaciji u Međimurju bili su zamjenica ravnateljice Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA-e Ana Kralj i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Međimurske županije Darko Radanović, ujedno voditelj Europe Direct Informacijskog centra Čakovec, a dobrodošlicu u Međimurje gostima je izrazio zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec koji je istaknuo da je Međimurska županija najuspješnija u Hrvatskoj po privlačenju sredstava iz Europske unije. Ne samo da smo povukli najviše sredstva iz EU po stanovniku, već smo vodeći i po rastu povučenog novca u razdoblju od 2017. do 2020. godine te po udjelu povučenih sredstava u odnosu na ostale županije.
Uz voditelja Predstavništva Europske komisije u RH Zlateva, bugarsku delegaciju predvodio je voditelj Predstavništva Europske komisije u Bugarskoj Tsvetan Kyulanov. Svoj posjet Međimurju započeli su u Centru znanja Međimurske županije koji je jedan od najboljih primjera privlačenja europskih sredstava. U Centru znanja, koji se od 2007. godine razvija u bivšoj vojarni u Čakovcu, promišljenim je pristupom od zapuštenih objekata realiziran razvojni ekosustav koji se sastoji od potpornih, obrazovnih i znanstvenih institucija (Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA, Međimurska energetska agencija MENEA, Metalska jezgra Čakovec, Međimursko veleučilište i Turistička zajednica Međimurske županije).
Dosadašnji razvoj Centra znanja Međimurske županije gostima je predstavio direktor TICM-a Ivan Plačko. Direktor Međimurske energetske agencije Alen Višnjić u svom se izlaganju osvrnuo na projekte energetske učinkovitosti koji se provode u Centru znanja i Međimurskoj županiji, nakon čega je slijedio obilazak Metalske jezgre gdje ih je dočekao ravnatelj Mario Šercer, TICM-a i Međimurske palače turizma u kojoj ih je direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula upoznao s turističkih atrakcijama našeg kraja kroz Ekomuzej Međimurje malo. U informatičkoj učionici u zgradi TICM1 gostima se obratio direktor poduzeća CETITEC d.o.o. Stjepan Gornik. CETITEC se bavi razvojem embedded softvera za automobilsku industriju, a od svojeg osnivanja posluje u TICM-ovom poslovnom inkubatoru. Bugarsku delegaciju impresionirao je prvi znanstveno-istraživački centar u Međimurskoj županiji, Metalska jezgra Čakovec, kao i poslovni inkubatori TICM-a koje su prepoznali kao odličnu mjeru privlačenja i zadržavanja mladih u Međimurju.
Iako je Bugarska članica Europske unije dulje od Hrvatske, na primjeru Međimurja imali smo priliku vidjeti iznimno uspješne i kvalitetne primjere privlačenja sredstava EU fondova. U svom radu nastojimo poticati mlada, rastuća poduzeća koja se bave IT tehnologijom ili nekim drugim oblicima novih tehnologija, stoga je primjer Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje vrlo koristan te ćemo ga nastojati primijeniti u Bugarskoj.“, istaknuo je voditelj Predstavništva Europske komisije u Bugarskoj Tsvetan Kyulanov koji je dodao da su oduševljeni revitalizacijom zgrada bivše vojarne te je zahvalio domaćinima na odličnoj organizaciji posjeta.
Nakon obilaska Centra znanja gosti su posjetili i novootvoreni muzej nematerijalne baštine Riznica Međimurja u obnovljenoj fortifikaciji Starog grada Čakovec kojim ih je provela ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan.
Drago nam je što se Centar znanja profilira kao primjer dobre prakse poticanja razvoja. Ponosni smo dio tima koji je osmislio koncept i već niz godina vrijedno radi na njegovoj realizaciji, a ovakvi posjeti i povratne informacije koje dobivamo od svih gostiju su ujedno dokaz da smo na pravom putu.“, poručili iz Centra znanja Međimurske županije.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content