Nakon što je Međimurska županija predala na korištenje zemljište i popratne građevine Hrvatskoj gorskoj službi za spašavanje Stanice Čakovec u kompleksu bivše vojarne u Čakovcu, krenulo se u rekonstrukciju postojećeg objekta te će se u narednim danima raspisati Javna nabava za radove dijela zgrade u vrijednosti od 800.000,00 kn. Građevinski radovi u prvoj fazi izgradnje obuhvatit će rekonstrukciju temelja i zidova, a do kraja godine planira se postaviti i krov čime ukupna vrijednost investicije iznosi 3,5 milijuna kuna. Izgradnja centra financira sredstvima HGSS-a i sredstvima Međimurske županije.

Međimurska županija je osim donirane lokacije i dozvole za korištenje prostora bez naknade, riješila svu komunalnu infrastrukturu koja je potrebna kako bi se pristupilo izgradnji prostora HGSS Stanice Čakovec i Obučnog centra za timove za spašavanje u kojem će HGSS timovi iz Hrvatske, ali i okolnih država prolaziti programe i edukacije poput potraga u ruševinama, vođenja akcija spašavanja, vještinama snalaženja na divljim vodama i mnoge druge. 

Objekt u bivšoj čakovečkoj vojarni površine je 360 kvadratnih metara te će se uklopiti u postojeći Centar znanja Međimurske županije u kojem djeluju Metalska jezgra, Tehnološki-inovacijski centar s poslovnim inkubatorima, Turistička zajednica Međimurske županije, Međimurske veleučilište u Čakovcu, Centar održivog razvoja, REDEA i druge potporne institucije Međimurske županije. HGSS Stanica Čakovec jedna je od najaktivnijih na području Hrvatske. Sudjeluju u osiguravanju brojnih manifestacija i događaja u Međimurju, a zahvaljujući njihovoj intervenciji spašeni su brojni ljudski životi. Stanica Čakovec trenutno broji dvadeset i šest članova, od toga pet gorskih spašavatelja, deset spašavatelja i jedanaest kandidata. Svi članovi Stanice su volonteri.