U povodu Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, župan Međimurske županije Matija Posavec i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini odali su počast žrtvama nedemokratskih sustava 20. stoljeća paljenjem svijeća kod centralnog križa na čakovečkom groblju.

Totalitarni i autoritarni režimi kroz 20. stoljeće u Hrvatskoj i brojnim europskim zemljama doveli su do tragičnih stradanja, kršenja ljudskih prava i temeljnih sloboda te do progona i likvidacija političkih neistomišljenika. Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma, u Republici Hrvatskoj obilježava se 23. kolovoza kao spomendan, a obilježavanjem ovoga dana Hrvatska se pridružila većini zemalja članica EU-a u kojima se potiče na promišljanje osjetljivih i kompleksnih pitanja zajedničke povijesti i njezina očuvanja kako bi sljedeće generacije mogle iz nje učiti i graditi suživot na temeljima demokracije i uvažavanja temeljnih prava.

Današnji datum obilježavamo u spomen na sve one koji su se suprotstavili vladavinama koje su kršila temeljna ljudska prava, a odavanjem počasti žrtvama obrazujemo buduće naraštaje o povijesnim činjenicama i gradimo društvo bez ideoloških i društvenih podjela.“, poručio je župan Posavec.

Na području Međimurja nalazi se nekoliko grobišta nedužnih žrtva, od Vratišinca, Kotoribe, Preloga, Štrigove, Ksajpe u Šenkovcu, a među najvećim grobištima je Sep u Gornjem Hrašćanu. „Grobišta ostaju kao spomen obilježja i znak upozorenja da se ovakve strašne patnje i stradanja više nikada ne ponove.“, istaknula je gradonačelnica Cividini.