Danas, 5. ožujka obilježava se Svjetski dan energetske učinkovitosti te tom prilikom direktor Međimurske energetske agencije d.o.o. Alen Višnjić sudjeluje na susretu ravnatelja i direktora energetskih agencija Republike Hrvatske s predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem. Susret se odvija u Energetskom centru Bračak u organizaciji Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske – REGEA-e gdje se raspravlja o izazovima s kojima se Republika Hrvatska susreće u procesu energetske tranzicije. Direktor MENEA-e Višnjić predsjedniku Milanoviću prezentirao je neke od ključnih projekata i dostignuća u postizanju veće energetske učinkovitosti na regionalnoj razini koja se ostvaruje u suradnji s osnivačem, Međimurskom županijom, a najvećim dijelom financiraju iz nacionalnih i europskih fondova.

U Međimurskoj županiji u proteklih nekoliko godina ukupno je obnovljeno 18 javnih zgrada, među kojima je čak 12 škola i učenički dom, s ukupnom investicijom većom od 73 milijuna kuna. Direktor Višnjić osvrnuo se na projekt napredne geotermalne elektrane AAT Geothermae koji se provodi u Draškovcu, a dotaknuo se i „smart“ komponente u energetici s obzirom na to da se Međimurska agencija time bavi već od 2017. godine – kroz projekt Dynamic Light što je ujedno i jedan od prvih projekata s tematikom upravljanja javnom rasvjetom u Hrvatskoj.

Smart komponenta neizostavni je dio budućnosti energetike, no kako bi se energetski projekti realizirali u većoj mjeri u narednom periodu javno sufinanciranje će trebati nadopuniti s komponentom privatnog kapitala. Uključivanje građana u planiranje i provedbu energetskih projekata jedan je od načina što dokazuje i projekt ENES-CE, a koji smo također prezentirali predsjedniku.“, kazao je Višnjić.