Europska regija sporta 2022.
Visit Međimurje

Međimurje pokazalo veliko srce i uključilo se u akciju pomoći stradalima u potresu

Datum objave: 30. prosinca 2020.

Niz potresa čiji je epicentar bio na području Petrinje osjetio se i na području Međimurske županije. U našoj županiji nije bilo ozbiljnijih oštećenja te je odmah dat nalog za provjerom javne infrastrukture, javnih objekata, škola, provjereno je stanje na hidrocentralama, u zdravstvenim ustanovama i domovima umirovljenika.
U dogovoru s Crvenim križem i temeljem brojnih poziva građana, poduzetnika i udruga, Međimurska županija je stavila na raspolaganje grijanu dvoranu MESAP-a u Nedelišću gdje se prikupljaju prehrambene, higijenske i druge potrepštine. O logističkom centru Crvenog križa u dvorani MESAP izvijestio je ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Čakovec Kristijan Valkaj zamolivši građane da donacije i prikupljene stvari usmjeravaju prema centru u dvorani MESAP koji će raditi svaki dan od 09:00 do 18:00 sati, a prikupljene stvari će volonteri pakirati u obiteljske pakete te će se organizirano distribuirati na područje Petrinje, Gline, Siska i ostalih okolnih naselja koja su pogođena potresom. S obzirom na to da je došlo do zagušenja u prometu prema stradalim područjima, izrazito je bitna koordinacija humanitarnih aktivnosti. „Ova kriza neće trajati samo danas i sutra, već i naredni tjedan i mjesec, vjerojatno i mnogo dulje. Stoga će se sve potrebne stvari skladištiti u logističkom centru gdje će se sortirati i ravnomjerno rasporediti te distribuirati onima kojima je potrebno.“, naglasio je ravnatelj Valkaj.
Nakon jučerašnje tragedije, u cijeloj Hrvatskoj i Međimurju pokrenuta je velika akcija pomoći. Na društvenim mrežama aktivne su grupe, angažirale su se udruge iz gotovo svih općina i gradova, poduzetnici se javljaju za donacijom vozila, volontera i materijala. Osiguran je potencijalni prihvat starijih ljude iz stradalih područja u naše domove umirovljenika, tim Zavoda za hitnu medicinu je u stanju pune pripravnosti, interventni tim Crvenog križa sutra će krenuti prema Petrinji, dok su članovi HGSS-a i vatrogasnih postrojbi već na terenu. Poljoprivrednici su se okupili i osigurali šleper poljoprivrednih proizvoda, a jutros su tri kamiona krenula prema Petrinji s prikupljenom opremom u akciji Županijske bolnice Čakovec. Kao i nebrojeno puta do sada, iskazalo se veliko srce Međimurja te zahvaljujemo svim građanima koji su se uključili u akciju!
Epidemiološka situaciju u Međimurskoj županiji u srijedu, 30. prosinca 2020.
Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirane su 352 osobe od čega je evidentirano 146 pozitivna slučaja na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji. U protekla 24 sata oporavilo se 129 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 746. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 32 318 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.
Epidemiolozi su na temelju kliničke slike (bez testiranja) dijagnosticirali COVID-19 kod 7 osoba.
Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 106 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19, od toga je njih 5 hospitalizirano unutar 24 sata, dok je otpušteno 10 pacijenata. U tercijarnom respiratornom centru smješteno je 5 pacijenata, u palijativnom Covid centru smješteno je 12 pacijenata, a njih 89 u Županijskoj bolnici Čakovec. Na respiratoru se nalazi 14 covid pozitivnih pacijenata. U protekla 24 sata nema preminulih osoba. U zdravstvenom sustavu na virus COVID-19 pozitivno je 4 liječnika i 21 medicinskih sestara. U samoizolaciji se nalaze 2 liječnika i 4 medicinskih sestara.
Odluka o uvođenju sustava e-propusnica je od jučer stavljena izvan snage, a od 23. prosinca 2020. godine kada je odluka o zabrani napuštanja županije prebivališta stupila na snagu, kroz sustav e-građani Međimurska županija zaprimila je 5536 zahtjeva od kojih je 3677 zahtjeva prihvaćeno. Kako mnogi nisu u sustavu e-građani, primljeno je oko 10 000 sa zahtjevima koji su ručno unošeni u sustav i građanima su izdane propusnice.