Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Svjetla budućnost informatike u Međimurju – polaznici Centra izvrsnosti iz informatike i ove školske godine ostvarili niz odličnih rezultata

Datum objave: 8. lipnja 2020.

Međimurska županija razvitak darovite djece potiče kroz Centar izvrsnosti iz informatike koji je osnovan radi dodatnog rada s proaktivnim i visokomotiviranim učenicima osnovnih i srednjih škola s ciljem razvoja njihovih IT znanja i vještina. 
Osam polaznika Centra izvrsnosti iz informatike ostvarilo plasman na državno natjecanje
U ovoj školskoj godini čak je osam učenika, polaznika Centra izvrsnosti, ostvarilo plasman na državno natjecanje. Nakon natjecanja na školskoj razini, najbolji učenici pozvani su na županijsku razinu natjecanja koja je održana 13. veljače 2020. godine. Za osnovne škole domaćin natjecanja bila je OŠ Mala Subotica, dok je za srednje škole domaćin bila Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec. U kategoriji primjena algoritama, jednoj od najtežih, Leo Dolenec (5. razred OŠ), Dominik Vugrinec (7. razred OŠ), Antun Kralj (7. razred OŠ), Bruno Kosmačin (8. razred OŠ), Jakov Biškup (8. razred OŠ), Samuel Sobočan (8. razred OŠ), Matija Bujanić (1. razred SŠ) i Martin Josip Kocijan (4. razred SŠ) ostvarili su 1. mjesto i plasman na državno natjecanje. U spomenutoj kategoriji odlične rezultate ostvarili su i Maksimilijan Hižman (2. razred SŠ) i Fran Meglić (3. razred SŠ), dok su Lovro Kutnjak (5. razred OŠ), Leon Žvorc (5. razred OŠ) i Dominik Vugrinec ostvarili 1. mjesto u županiji u kategoriji Logo. Unatoč tome što su državna natjecanja za sada odgođena, Hrvatski savez informatičara odlučio je sredinom srpnja organizirati Dane mladih informatičara u Hrvatskoj na kojima će učenici moći testirati svoje znanje.
Prvo mjesto na Hrvatskom otvorenom natjecanju u informatici
Početkom ožujka održano je posljednje kolo „Hrvatskog otvorenog natjecanja u informatici“ (HONI) koje organizira „Hrvatski savez informatičara“ (HSIN). Natjecatelji su dobili sedam teških problemskih zadataka koje su trebali riješiti u programskim jezicima Python ili C++, a polaznici Centra izvrsnosti i ove su godine postigli zavidne rezultate. Ivano Lukačević (4. razred OŠ) ostvario je 1. mjesto, Leo Lipić (4. razred OŠ) 4. mjesto,  Saša Ovčarić (5. razred OŠ) 2. mjesto, Leo Dolenec 3. mjesto i Martin Josip Kocijan 2. mjesto u državi.
Čestitke uspješnim informatičarima i njihovim mentorima, uputio je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je s pročelnicom UO za obrazovanje i kulturu Blaženkom Novak upriličio prijem za učenike. „Centar izvrsnosti jedan je od najljepših, ali i najuspješnijih projekata koje smo pokrenuli u Međimurskoj županiji. Veseli nas svaki uspjeh i napredak koji ste ostvarili, a njih uistinu ne nedostaje.“, kazao je župan Posavec.
Spomenuti rezultati samo su dio uspjeha koji su 72 polaznika Centra izvrsnosti iz informatike ostvarili u ovoj školskoj godini. Voditelj Centra Dejan Drabić istaknuo je da ciljano rade na podizanju izvrsnosti učenika u kategorijama Primjena algoritama i Logo. Primjena algoritama najviše je zastupljena, a riječ je o daleko najjačoj, ali i najcjenjenijoj, kategoriji u kojoj djeca i mladi odmjeravaju svoje vještine i znanja u rješavanju veoma složenih problemskih zadataka. Ta rješenja se pišu u nekim od programskih jezika (Logo, Python i C++) te se ona potom izvode na računalu. Posebnost u rješavanju takvih zadataka je visok stupanj razvoja kritičkog razmišljanja i sposobnosti u rješavanju analitičko-logičkih zadataka. Uz voditelja Drabića, prijemu su nazočili i mentori Miljenko Blažeka, Darinka Drabić i Viktor Lazar.
CII MŽ se razvija pod pokroviteljstvom Međimurske županije, a vodi ga udruga Mladi informatičari Strahoninca (MIS), u partnerstvu s Međimurskim informatičkim klubom Čakovec (MIK) i u suradnji s Tehnološko-inovacijskim centrom Međimurje (TICM). 
Za budućnost informatike u Međimurju i Hrvatskoj ne boji se direktor TICM Ivan Plačko koji podupire projekt od samog početka: „Svakodnevno smo u doticaju s poduzećima kojima su potrebni kadrovi u kakve će se ovi učenici razviti te je zapravo inicijativa projekta nastala s ciljem da se riješe dugoročne potrebe tržišta.“ Uz Centar izvrsnosti iz informatike djeluje i STEM Centar koji predstavlja program identifikacije, usmjeravanja i sustavnog praćenja razvoja informatičkih vještina učenika osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta na području Međimurske županije, ali i Razvojno-edukacijski centar za metalsku industriju – Metalska jezgra Čakovec čiji je cilj izgraditi istraživačku infrastrukturu namijenjenu znanstveno-istraživačkoj zajednici za provođenje vrhunskih istraživanja usmjerenih na jačanje znanstvene izvrsnosti. „Na prostoru bivše vojarne u Čakovcu razvili smo Centar znanja Međimurske županije u kojem se stvaraju budući vrhunski kadrovi kakve potražuju najbolje svjetske kompanije. Stvaramo kvalitetne gospodarske uvjete, podižemo inovativni kapacitet županije, nabavljamo vrhunsku opremu, podupiremo projekte, a sve s namjerom da naši mladi imaju što bolju budućnost u Međimurju.“, zaključio je župan Posavec.
Centar izvrsnosti iz informatike i STEM Centar za sad okupljaju preko 150 djece te utječu na njihov razvoj znanja, posebice iz područja informatike, matematike te tehničkih vještina potrebitih za uspješno prilagođavanje promjenjivim uvjetima života i rada, no svi zainteresirani uvijek su dobro došli da se uključe u razvijanju izvrsnosti.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content