Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurska županija u suradnji s Agronomskim fakultetom pokrenula projekt utvrđivanja mogućnosti proizvodnje i plasmana jarećeg mesa kao županijske robne marke „Međimurska jaretina“

Datum objave: 4. lipnja 2020.

Kozarstvo u Međimurskoj županiji ima dugu povijest i tradiciju koja se uspješno razvija posljednjih 40-ak godina. U Međimurju se uzgaja čak 40% uzgojno valjanih koza u Hrvatskoj, proizvodi 30% ukupne količine kozjeg mlijeka, a Međimurje se može pohvaliti i stadom s najvećom prosječnom mliječnosti koja iznosi 1179 kg te najmlječnijom hrvatskom kozom. Brojke su to koje potvrđuju da smo vodeća hrvatska županija u kozarstvu.
Upravo zato Međimurska županija posljednjih 15 godina sustavno podupire kozare i rad Regionalne udruge kozara i ovčara putem brojnih subvencija i potpora. Uzgajivačima koza direktno je dodijeljeno više od milijun kuna za razvoj kozarstva, uzgoj i držanje rasplodnih jarčeva i koza, iskorjenjivanje artritisa encefalitisa kod koza, povećanje mliječnosti, a redovno se potiče usavršavanje i edukacija pa naši uzgajivači odlaze na edukacije u zemlje koje imaju razvijeno kozarstvo, poput Austrije i Švicarske.
Kako bi se utvrdila mogućnost ostvarivanja dodatnog prihoda na farmama mliječnih koza u Međimurju kroz uzgoj i plasman jarećeg mesa kao županijske robne marke „Međimurska jaretina“, Međimurska županija inicirala je novi projekt u suradnji s Agronomskim fakultetom Zagreb. Kroz projekt „Međimurska jaretina – mogućnost proizvodnje i plasmana“ na odabranim će se poljoprivrednim gospodarstvima utvrditi mogućnosti uzgoja jaradi za klanje s posebnim osvrtom na tehnologiju hranidbe.
Prednosti projekta prezentirao je izv. prof. dr.sc. Antun Kostelić sa Zavoda za opće stočarstvo Agronomskog fakulteta koji je istaknuo sljedivost domaćeg mesa kao jednu od najvećih pogodnosti: „Cilj je ispitati modele koji će omogućiti uzgajivačima koza uzgoj jaradi do klaoničke težine uz minimalna ulaganja. Analizirat će se i ekonomski pokazatelji proizvodnje jaradi u svrhu ostvarenja dodatnog prihoda na farmama mliječnih koza u Međimurju. Želimo odrediti mogućnosti plasmana jarećeg mesa kao županijsku robnu marku trgovačkim lancima, mesnicama i ugostiteljima.“
Župan Međimurske županije Matija Posavec uručio je profesoru Kosteliću Ugovor o financiranju projekta „Međimurska jaretina – mogućnosti proizvodnje i plasmana“ kojim je utvrđeno da će Agronomski fakultet kao nositelj projekta provoditi istraživanje o mogućnostima stvaranja županijske robne marke „Međimurska jaretina“.
Međimurska jaretina ima velik potencijal s obzirom na dugu tradiciju, trud i uspješnost naših kozara. Podaci prema kojima smo „najkozarskija“ županija obvezuju nas da krenemo s ovim projektom, kako bi pomogli našim uzgajivačima, ali i zaštitili autohtoni domaći proizvod. Po uzoru na brendiranje i promoviranje naših proizvoda poput mesa z tiblice, pušipela, sira turoša i međimurskog kalampera, u suradnji s akademskom zajednicom, želimo stvoriti brend „Međimurska jaretina“ te na taj način ponuditi vrhunski proizvod, ali i promovirati Međimurje.“, kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec.
Tržište kozjeg mlijeka dobro je razvijeno, a ovim projektom želi se stvoriti tržište za kozje meso, koje je zdravija alternativa drugim vrstama mesa jer sadrži manje kalorija, masti i kolesterola.
 „Međimurska županija ima oko 40 uzgajivača koza i oko 3000 visoko kvalitetnih mliječnih koza te je primjer kako kozarstvo dobrom organizacijom i napornim radom, a uz pratnju Županije i ostalih službi lokalne zajednice, omogućava pristojan prihod za život na gospodarstvu.“, naglasila je predsjednica Regionalne udruge kozara i ovčara Nevenka Gadanec.
Međimurski uzgajivači koza pokazali su velik interes za ovaj projekt, a uz analizu troškova i uvođenje odgovarajuće tehnologije zahvaljujući kojoj će se smanjiti troškovi uzgoja, važan korak je animiranje ugostitelja i mesne industrije s ciljem plasmana jarećeg mesa kao županijske robne marke „Međimurska jaretina“.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content