Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Potpisan Ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji „Matulovog grunta“ u Frkanovcu

Datum objave: 5. ožujka 2020.

U četvrtak, 5 ožujka 2020. godine župan Međimurske županije Matija Posavec potpisao je s direktorom tvrtke Vlašić DN usluge d.o.o. Dragom Vlašićem, Ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji „Matulovog grunta“ u Frkanovcu vrijednosti 1.466.315,00 kuna ( s PDV-om). Ukupna vrijednost projekta „Med dvema vodami“ je 12.108.422,84 kuna, a 85 % iznosa financirat će se bespovratnim sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, dok će ostalih 15% financirati Međimurska županija, Općina Sveti Martin na Muri i Turistička zajednica Međimurske županije. Izvođač radova je Vlašić DN Usluge d.o.o. , a direktor Drago Vlašić napomenuo je kako će radovi početi 10 dana u roku od potpisivanja Ugovora te će biti završeni do kraja ove godine.
U Frkanovcu će se rekonstruirati i opremiti objekt u vlasništvu Međimurske županije i staviti u funkciju centra za interpretaciju leptira plavca i značajnih staništa Gornjeg Međimurja. Objekt i samo dvorište u Frkanovcu, vrijedan su i dobro očuvani primjerak tradicijske arhitekture Međimurja. Projektom će se dograditi postojeći objekti te osmisliti dodatni sadržaji koristeći moderni interpretacijski sustav za biljne i životinjske vrste koje obitavaju na livadama. „Edukacijsko-interpretacijski centar Matulov grunt bit će središte proučavanja i učenja o leptiru plavcu, smješten u srcu Međimurja. To je samo jedna komponenta projekta Med dvemi vodami koji je usmjeren jačanju svijesti o važnosti prirodne baštine te njenom uključivanju u turističku ponudu Međimurja kao kontinentalne destinacije za aktivni odmor, s naglaskom na održivom razvoju turizma.“ , istaknula je voditeljica projekta Ana Kralj.
Prirodna baština i bogatstvo Međimurja ponos je svih stanovnika Međimurja, a ovaj događaj je potvrda napora i želje u očuvanju velikog bogatstva kojeg imamo u Međimurju. „Upravo zato osmišljen je projekt Med dvemi vodami koji ima tri dijela. Jedan od njih je uređenje Centra za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu, čije se otvorenje se očekuje 17. travnja. Također će biti revitalizirana poučna staza Svetomartinska Mura uz stari tok Mure u Svetom Martinu na Muri. Otvorenje te staze bit će 20. ožujka uz organizaciju najsjevernije utrke u Hrvatskoj. Treći je projekt rekonstrukcija Matulovog grunta u Frkanovcu. Sve navedeno je vezano za naš turizam i za turističku ponudu Međimurja.“, kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec.
Bitno je spomenuti da se Matulov grunt u Frkanovcu nalazi u središtu ekološke mreža Međimurje Natura 2000, područja koje pod zaštitom Europske unije i u kojem živi dvije od sedam najugroženijih vrsta leptira u Europi.
Ravnatelj Javne ustanove za zaštitu prirode Siniša Golub napomenuo je „Transformacijom zgrade iz 19. stoljeća u 21. stoljeće u Križovcu, Međimurje će imati jedan od najmodernijih centara zaštićene prirode u Europi, ali i u svijetu za parkove naše veličine. Uspjeli smo pripremiti projekt koji će biti u funkciji turizma te će se pomoću njega educirati mlađe generacije.“
Potpisivanju Ugovora o javnoj nabavi radova na rekonstrukciji za potrebe „Matulovog grunta“ u Frkanovcu nazočili su i ravnateljica Javne ustanove za razvoj REDEA Sandra Polanec Marinović, privremeni pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam MŽ Darko Radanović i koordinator uspostave Matulovog grunta Marko Puškadija.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content