Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Posebna dežurstva i grupni rad liječnika novi nadstandard u primarnoj zdravstvenoj zaštiti stanovnika Međimurske županije

Datum objave: 21. siječnja 2020.

S 200.000 kuna Međimurska županija financira održavanje nadstandarda grupnog rada liječnika

„Od 01. siječnja 2020. godine provodi se posebno dežurstvo u djelatnosti opće/obiteljske medicine u Domu zdravlja Čakovec financirano od strane HZZO-a, a prema mjesečnom rasporedu provođenja posebnog dežurstva, obavljaju ga liječnici obiteljske/opće medicine zaposlenici Doma zdravlja te ugovorni privatni zdravstveni radnici koji obavljaju djelatnost u ordinacijama.“ - objasnio je ravnatelj Doma zdravlja Čakovec Branko Vrčić, dr. med. na konferenciji za medije. Nastavno na navedeno, Međimurska županija osigurala je sredstva iznad standarda za posebno dežurstvo u iznosu od 200.000,00 kn, a navedeni iznos ujedno obuhvaća i održavanje grupnog rada doktora opće/obiteljske medicine koji se organizira s ciljem osiguranja dostupnosti zdravstvene zaštite.
Radom u grupi doktori opće/obiteljske medicine osiguravaju zamjenu svojim pacijentima za dane kada ne rade, a što je s obzirom na zemljopisne i objektivne potrebe stanovnika Međimurske županije, nužno i svrsishodno. To znači da će svake subote raditi barem jedan tim te će pacijenti bilo kojeg liječnika člana grupe imati mogućnost pregleda tijekom jutarnje smjene, u vrijeme kada rade i lokalne ljekarne.
Ugovor o sudjelovanju u posebnom dežurstvu i održavanju nadstandarda grupnog rada liječnika potpisao je župan Međimurske županije Matija Posavec s predstavnikom koncesionara Zrinkom Karlovićem, dr. med. koji je kazao kako će se ovim nadstandardom liječiti stanja pacijenata koja nisu hitna, no postoji realna potreba za liječničkom intervencijom. Primjerice, kada je pacijent vraćen iz bolnice s otpusnim pismom na kojem se traži da odmah počne uzimati terapiju, a njegovom je liječniku završilo radno vrijeme, pacijenta će primiti drugi liječnik, člana grupe iz suprotne smjene.
Dobra organizacija i provedba primarne zdravstvene zaštite pozitivno se odražava na funkcioniranje svih preostalih razina zdravstvenog sustava. „Prema našoj strategiji, uloga primarne zdravstvene zaštite u zdravstvenom sustavu mora prepoznati glavne zdravstvene probleme svoje lokalne zajednice i ponuditi preventivnu pomoć. Novim zakonom dovedena je u pitanje kvaliteta primarne zdravstvene zaštite, a mi smo na to uvijek stavljali naglasak, svjesni činjenice da gotovo 80% problema pacijent može riješiti kroz primarnu zdravstvenu zaštitu i na taj način rasteretiti sekundarnu zdravstvenu zaštitu.“, poručio je župan Posavec.
Godišnje 2.000.000,00 kn ulaganja u primarnu zdravstvenu zaštitu
Međimurska županija iz svog proračuna izdvaja sredstva za financiranje tima hitne medicinske pomoći u Murskom Središću u iznosu od 400.000 kuna, za Ispostavu hitne medicinske službe na području općine Kotoriba izdvojeno je 750.000 kn. Sufinanciranje grupa posebnih dežurstva iznosi 200.000 kn, jednako kao i sufinanciranje stomatoloških dežurstava. Za boravak roditelja s djetetom u bolnici Županija izdvaja 250.000 kn, a za osposobljavanje liječnika na primarnoj razini zdravstvene zaštite 500.000 kn. Također, europskim sredstvima nabavljeno je 710 komada dijagnostičko-terapijske opreme, dok je kruna svih ulaganja novoizgrađena Doma zdravlja Čakovec kojom su sve zdravstvene ustanove povezane u jednom dvorištu.
Informacije o posebnim dežurstvima i održavanju grupnog rada liječnika mogu se provjeriti na službenim web stranicama Doma zdravlja Čakovec, a u nastavku donosima popis grupa: grupa Čakovec, grupa Goričan – Donji Kraljevec, grupa Gornje Međimurje, grupa Mala Subotica-Orehovica-Belica-Domašinec-Podturen-Pribislavec, grupa Prelog te grupa Sveta Marija-Donji Vidovec-Donja Dubrava-Kotoriba.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content