Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Od 1. prosinca na Odjelu intervencijske kardiologije ŽB Čakovec program 24 satne pripravnosti

Datum objave: 3. prosinca 2019.

Od 1. prosinca ove godine Županijska bolnica Čakovec jedan je od tek 10-tak primarnih intervencijskih kardioloških centara s organiziranim neprekidnim intervencijskim hitnim kardiološkim timom. Tim Odjela Intervencijske kardiologije za 24 satnu pripravnost čine specijalisti kardiologije dr. Branko Ostrički, dr. Mihajlo Kovačić i dr. Marko Hranilović te prvostupnici radiološke tehnologije i sestrinstva Benjamin Koren, Jelena Mikulan, Dario Kukovec, Jurica Tizaj, Renata Zemljić, Kristina Kraljić i Filip Topoljnjak.
Do sada se na odjelu obavljala dijagnostička koronarografija te intervencijsko liječenje koronarne bolesti koje se obično sastoji od implantacije stentova u srčane krvne žile. Od početka godine učinjeno je 1004 koronarografija te oko 400 intervencija, a u daljnjem razvoju uz regionalnu suradnju planira se izvođenje oko 1500 procedura godišnje. Na Odjelu intervencijske kardiologije u Čakovcu obavljaju se i kompleksne intervencije na srčanim krvnim žilama koje izvode tek rijetki visokospecijalizirani centri. Navedene intervencije su se do 1. prosinca izvodile u ŽB Čakovec samo u radno vrijeme, a izvan radnog vremena, vikendom i blagdanom u KB Dubrava u Zagrebu. Programom 24 satne pripravnosti više neće biti potrebe za transportom hitnih bolesnika s infarktom srca u KB Dubrava, već će ovi zahvati biti dostupni izvan redovnog radnog vremena u Županijskoj bolnici Čakovec, čime se postiže najviši standard u liječenju akutnog infarkta srca za stanovnike Međimurske županije.
Ravnatelj ŽB Čakovec Tomislav Novinščak podsjetio je kako će se 6. prosinca 2019. navršiti 3 godine od kako su kardiolozi započeli s pionirskim zahvatima na srcima ugroženih stanovnika, istaknuvši kako ih je u tome vodio kardiolog Miomir Vesković koji je tri puta tjedno ili prema potrebama dolazio iz Zagreba u Čakovec. „Tijekom tog perioda obavljeno je 2.500 kardioloških postupaka, a pacijentima je ugrađeno tisuću stentova“ - istaknuo je ravnatelj Novinščak dodavši kako je za sve to utrošeno 4-5 milijuna kuna, no s obzirom na to da je sada financiranje preuzeo Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, to se stimulativno odrazilo na uvođenje zdravstvenog nadstandarda, spomenutog 24-satnog rada.
Voditelj Odjela za Intervencijsku kardiologiju dr. Mihajlo Kovačić istaknuo je kako su ne samo težili, već i ostvarili ciljeve Europskog kardiološkog društva. „Imali smo jako teoretsko znanje, a po praktična znanja smo odlazili u naše eminentne klinike. Naučili smo puno toga pa pacijentima, možda i jedni u Hrvatskoj, pružamo usluge za koje nismo sanjali“, zaključio je istaknuvši kako izvode i dodatne kardiološke zahvate koje ne rade ni Klinički bolnički centri Hrvatske. „Ovo je mali korak za čovječanstvo, a veliki za ovu regiju“ - kazao je voditelj Odjela za kardiologiju s koronarnom jedinicom  dr. Branko Ostrički te izrazio zadovoljstvo što se mlade snage interventne kardiologije mogu nositi sa svim zahtjevnim problemima.
Župan Matija Posavec kardiološkom je timu čestitao na izvanrednom postignuću te napomenuo kako je ovo najsvježiji primjer ulaganja Međimurske županije u zdravstveni sustav. „ Međimurska županija jedina je županija koja je svojim sredstvima financirala ovakav projekt, što je danas preuzeo HZZO. To što smo mi do sada radili borba je za zdravlje našeg stanovništva, a rezultat motiviranih ljudi. Čuvat ćemo ih jer riječ je o vrhunskim stručnjacima.“ - poručio je župan Posavec te kao primjere dobre prakse istaknuo uvođenje magnetne rezonance i skoro stavljanje u funkciju zgrade stare Interne, a izrazio je i zadovoljstvo zbog dolaska desetero novih liječnika. Ujedno je istaknuo kako je ŽB Čakovec cilj zbrinjavanja pacijenta iz čak pet županija koje obuhvaćaju 500.000 stanovnika kako bi Čakovec postao regionalni centar interventne kardiologije.
Čestitke je kao predsjednica Upravnog vijeća uputila i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić-Grlač, kazavši kako je ponosna na ljude koji stanovništvu stvaraju uvjete za liječenje kardioloških problema, posebice kada se radi o mladim i ambicioznim stručnjacima.
Ravnatelj Novinščak za kraj je istaknuo još jedan izniman podatak, a to je da ŽB Čakovec bilježi najmanju smrtnost u Hrvatskoj.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content