Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimursku županiju posjetio predsjednik Sveučilišta Heliopolis u Kairu – nastavak suradnje s vodećim svjetskim stručnjacima za organsku i biodinamičku poljoprivredu

Datum objave: 30. rujna 2019.

Po pitanju gospodarenja otpadom i stopi uporabe komunalnog otpada Međimurska županija u samom je vrhu među hrvatskim županijama, a zahvaljujući čistom okolišu, bioraznolikosti i dobroj klimi, imamo kvalitetne predispozicije za proizvodnju zdrave hrane i zdrav život čovjeka. S ciljem stjecanja i razmjene poduzetničkih inicijativa po pitanju zbrinjavanja otpada, programa održivog gospodarenja i biodinamičke poljoprivrede, Međimursku županiju posjetio je prof.dr. Mohamed Yousri Hashem, predsjednik Sveučilišta Heliopolis u Kairu, jedne od najvećih znanstvenih institucija u svijetu po pitanju biodinamike.
Nastavak je to suradnje s egipatskim sveučilištem koja je započeta tijekom prošle godine kada je u organizaciji Centra dr. Rudolfa Steinera hrvatska delegacija boravila na jednom od najvećih biodinamičkih imanja na svijetu - SEKEM. Tijekom održavanja 2. Bio Gi Foruma u LifeClass Termama Sveti Martin na Muri u ožujku ove godine gdje je otvoren novi biodinamički vrt, potpisan je Sporazum o suradnji između Heliopolis Sveučilišta u Kairu, Agronomskog fakulteta Zagreb i Centra dr. Rudolfa Steinera.
Ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera Dijana Posavec istaknula je da uzvratni posjet profesora Hashema predstavlja još jednu podršku u radu Centra: „Konkretna suradnja uspostavljena Sporazumom već provodi kroz brojne projekte, razmjenu profesora i studenata, suradnjom na znanstveno-istraživačkim projektima, a posebice nas veseli suradnja na projektima vezanima uz biodinamičku proizvodnju u pustinji.“ Dodala je kako je Međimurska županija nositelj impulsa u stvaranju platforme u kojoj se povezuju znanstvene i stručne institucije u svrhu razvoja i održavanja programa održivog gospodarenja što se odnosi na ekološku i biodinamičku poljoprivredu.
Međimurje je predvodnik po načinu i kvaliteti zbrinjavanja otpada, očuvanju okoliša, a imamo sreću što je naša voda, trak i tlo među najkvalitetnijima. To su izvrsne predispozicije za proizvodnju zdrave hrane, a kako podupiremo sve projekte koji promiču zdrav način života, drago nam je što možemo ugostiti stručnjake i kroz institucije razvijati suradnju na obostranu korist.“, poručio je zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec.
Profesor Hashem je u svom posjetu Međimurskoj županiji obišao Centar dr. Rudolfa Steinera, tvrtku Tehnix u Donjem Kraljevcu kako bi razgledao sustav kompostiranja otpada i očuvanja voda te Sveučilište Sjever i Međimursko veleučilište s ciljem razmjene kurikuluma. „Jedini način da se obrazovanje i obrazovni sustav razvija je kroz otvorenost i razmjenu iskustava, što i radimo kroz suradnju naših institucija.“, naglasio je profesor Hashem te dodao da ga posebno veseli što ima priliku posjetiti rodnu kuću i mjesto dr. Rudolfa Steinera čije je studije proučavao. Radnom sastanku u Međimurskoj županiji nazočili su i pročelnica UO za poslove župana Vesna Haluga, voditelj Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula i načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat koji je istaknuo da ga veseli nastavak suradnje koji se razvija na obostranu korist.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content