Palijativna skrb je posebna vrsta medicinske usluge koja je usmjerena na poboljšanje kvalitete života pacijenata koji boluju od neizlječivih bolesti. Primarni cilj palijativne skrbi je da se pacijent osjeća bolje, a naglasak je na emocionalnim, društvenim, praktičnim i duhovnim problemima koje bolest može izazvati. S ciljem što bolje razmjene iskustva dobre prakse i stjecanja novih znanja 12. i 13. rujna 2019. u Tehnološko inovacijskom centru Međimurje održava se stručno – znanstveni skup o palijativnoj skrbi: “Zašto je skrb na kraju života drugačija?“. Dvodnevni skup održava se u  organizaciji  Doma zdravlja Čakovec, Udruge „Pomoć neizlječivima“ i Hrvatskog društva medicinskih sestara u palijativnoj skrbi te uz potporu Međimurske županije.

 Velika Britanija kolijevka je palijative, a predavači David Oliver i Anke Bohn već drugu godinu dolaze na skup kako bi primjere iz prakse podijelili sa više od 100 sudionika iz Hrvatske i susjednih država. „U ovom poslu sam više od 30 godina, želja mi je da i ove godine razmijenimo ideje, iskustva svih nas koji smo uključeni u palijativnu skrb u Velikoj Britaniji i Hrvatskoj. Drago mi je što sam ponovo u Čakovcu te prema razgovoru s kolegama vidim da Međimurska županija mnogo ulaže u palijativnu skrb koja je od važnosti  za pacijenta te njegovu obitelj“, rekao je David Oliver.

 

Župan Posavec: „briga za najranjivije zadatak je svih nas u zajednici, a ne samo zdravstvenog sustava“

 

 Palijativna skrb u Međimurskoj županiji primjer je da zajedničkim i kontinuiranim radom Doma zdravlja Čakovec, Županijske bolnice Čakovec, Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije, sustava socijalne skrbi, volontera, Županije i lokalne samouprave uvijek rezultira dobrobiti za građane, u ovom slučaju palijativne bolesnike i njihove obitelji“, nadovezao se ravnatelj Doma zdravlja Čakovec Branko Vrčić.  Palijativna skrb u Međimurskoj županiji razvija se proteklih 10 godina, od 2013. imamo mobilni palijativni tim u Domu zdravlja, godišnje imamo oko 1000 intervencija te se koriste neki od oblika palijativne skrbi kroz Centar za koordinaciju. Međimurje ima i udrugu za palijativnu skrb „Pomoć neizlječivima“, posudionicu pomagala kroz koju se posuđuje više od 500 pomagala palijativnim bolesnicima, organizira se emotivna i psihološka pomoć bolesnicima i njihovim najbližima. „Međimurska županija ima Strategiju razvoja palijativne skrbi. Ulaganjima u kvalitetniji zdravstvenu skrb Međimurske županije vrijednosti više od 170 milijuna, planiramo izgraditi hospicij. Palijativna skrb je zaista zahtjevna struka te iziskuje veliko znanje i ljubav od strane profesionalaca i volontera, a svi oni u Međimurskoj županiji zajedno surađuju“, istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je napomenuo kako je briga za najranjivije zadatak svih nas u zajednici, a ne samo zdravstvenog sustava te da očekuje i snažnu pomoć Ministarstva. Marica Lukić, ispred Ministarstva zdravstva napomenula je kako je Ministarstvo donijelo nekoliko strateških dokumenata te da je palijativna skrb uvrštena u nacionalnu strategiju. „U Hrvatskoj imamo niz izazova s kojima se susrećemo, a ovakvi skupovi su dobro došli za naše pacijente te zahvaljujem na organizaciji te na ulaganje u palijativnu skrb u Međimurskoj županiji“. 

Predsjednica udruge „Pomoć neizlječivima“ Renata Marđetko Bermanec, zahvalila je svima na dolasku te pozvala sve da se uključe u radionice koje će se održati. Skup je podržala i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić Grlač.