Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Kreću građevinski radovi na Centru za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu

Datum objave: 28. lipnja 2019.

U Maloj vijećnici Međimurske županije potpisan je ugovor o izvođenju građevinskih radova na Centru za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu čije će uređenje omogućiti cjeloviti uvid u značaj rijeke Mure i Drave za Međimurje. Investicija uređenja prizemlja i okućnice Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode dio je projekta „Med dvemi vodami“ koji je započeo u listopadu 2018, godine, a koji omogućuje interpretaciju prirodnih vrijednosti Međimurja na razini dostojnoj opsega zaštite našega kraja.
Ugovor o izvođenju radova potpisali su Siniša Golub, predstavnik investitora i ravnatelj Međimurske prirode te Igor Hoblaj, direktor poduzeća TEAM građenje d.o.o. uz nazočnost župana Međimurske županije Matije Posavca i voditeljice projekta Petre Pavičić. Poduzeće TEAM građenje d.o.o odabrano je u provedenom otvorenom postupku javne nabave, a potpisan ugovor vrijedan je 1.401.010,31 kunu.
Zgrada na kojoj će biti izvršeni radovi datira iz 1860. godine te je tijekom godina na njoj već odrađeno nekoliko radova, a nakon što je 2007. godine predana na korištenje Međimurskoj prirodi adaptirana je za potrebe njihovog korištenja, no ovim uređenjem postat će središnja točka u kojoj će stanovnici Međimurja i turisti moći sukladno trendovima 21. stoljeća naučiti o važnosti prirode i u prirodu uronjenim vrijednostima našeg zavičaja. Ideja projekta „Med dvemi vodami“ razvijala se tijekom proteklih 10 godina jer svugdje u razvijenom svijetu uz zaštićena područja postoje centri i mjesta za posjetitelje koji pružaju informacije i objedinjuju turističku ponudu, koji su mjesto edukacije i središnja točka polaska „Od početka samog projekta radili smo u tišini, pripremali smo dokumentaciju, provodili soft aktivnosti, izrađivali vizualni identitet, osmišljavali suvenire i marljivo radili kako bi završetkom ovih radova imali spremne materijale kojima ćemo popuniti zidove koje sada počinjemo graditi. U planu je izrada fotomonografije sveobuhvatne prirodne baštine Međimurja, a u tijeku je i snimanje 6 dokumentarnih filmova koji će se prikazivati našoj publici.“, objasnio je ravnatelj Međimurske prirode Siniša Golub.
Ugovoreni radovi odnose se na pripremu i prilagodbu prizemlja zgrade Centra za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu za muzeološki postav koji će obuhvaćati stalni interpretacijski postav u dvije galerije i suvenirnicu. Bit će uređena i okućnica, dječje igralište „Rječica“ u dvorištu Centra za posjetitelje, a bit će postavljena i rampa za osobe s invaliditetom  Završetak svih radova predviđen je do kraja siječnja 2020. godine, kako je istaknuo direktor poduzeća TEAM građenje d.o.o. Igor Hoblaj.
Druga faza našeg velikog investicijskog ciklusa započinje potpisom upravo ovog ugovora i projektom o kojem pričamo već desetak godina te promišljamo kako na najbolji način interpretirati vrijednosti i potencijale koje nam međimurska priroda donosi u kombinaciji s privlačenjem turista. Na multimedijalni način prikazat ćemo naše Međimurje, stvoriti centre u kojima će posjetitelji moći uživati u zelenoj oazi. Kako se odnosimo prema prirodi, tako nam priroda to vraća, a mi u Međimurju se možemo ponositi našim ljepotama i zbog toga ih trebamo čuvati, ali i prezentirati ih svima onima koji u prirodi žele uživati i poštovati ju.“, zaključio je župan Međimurske županije Matija Posavec.
Voditeljica projekta Petra Pavičić iz REDEA-e podsjetila je da je prije godinu dana potpisan sporazum s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije kojim je za projekt osigurano 10.292.159,39 kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za Regionalni razvoj, dok je ukupna vrijednost projekta 12.108.422,84 kune. Kompleksnost projekta „Med dvemi vodami“ iziskuje dobru suradnju svih uključenih, od Međimurske prirode, REDEA-e, Međimurske županije, Turističke zajednice Međimurske županije i Općine Sveti Martin na Muri. Pored Centra za posjetitelje u Križovcu, rekonstruirat će se i opremiti Edukacijsko-interpretacijski centar „Matulov grunt“ u Frkanovcu i urediti Eko-turistička poučna pješačka i biciklistička staza „Svetomartinska Mura“ na području Općine Sveti Martin na Muri.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content