Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Završili Dani Međimurske županije 2019.

Datum objave: 1. svibnja 2019.

Za Međimursku županiju najznačajniji dani u godini privedeni su kraju. Raznovrstan program Dana Međimurske županije obuhvatio je više od 20 događaja u devet dana.
Započelo je na najljepši mogući način – sportom i rekreacijom uz prirodne ljepote Međimurja. Na Uskrsni ponedjeljak, 22. travnja četiri tisuće biciklista svih generacija uključilo se u sportsku manifestaciju Biciklima međimurskim putovima – BIMEP 2019. Rekordan broj sudionika zabilježila je još jedna sportska manifestacija. Na III. Čakovečkom polumaratonu Zrinskih trčalo je više od 700 trkačica i trkača. U isto su se vrijeme podno zidina Starog grada streličari nadmetali za „Veliki pehar Nikole Zrinskog“ te brojne prolaznike vratili u prošla vremena.
Dane Međimurske županije obilježila su uspješno organizirana i iznimno posjećena sportska događanja koja Međimurje svrstavaju među najsportskije hrvatske županije. Brojna kulturna događanja obuhvatila su sve generacije i zadovoljila različite ukuse. I ove godine nastavljeno je s tradicijom predstavljanja nakladničke djelatnosti čakovečkog Ogranka Matice hrvatske, a održana je i promocija jedne od najvažnijih knjiga koja je u posljednjem desetljeću tiskana na ovom prostoru – „Međimurci u svjetskim ratovima“ Josipa Črepa. U prigodi 100-te obljetnice prijenosa posmrtnih ostataka hrvatskih mučenika Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana iz Bečkog Novigrada i njihovog ukopa u kriptu Zagrebačke katedrale, Zrinska garda Čakovec izdala je pretisak Spomenice Zrinsko-Frankopanske iz 1919. godine. Matica umirovljenika Međimurske županije već nekoliko godina sudjeluje u programu proslave Dana Međimurske županije, a još je jednom spojem poezije i glazbe privukla mnogobrojnu publiku. U Kraljevom vrtu bogatim je programom za djecu i odrasle proslavljena 131. godišnjica rođenja Ladislava Kralja Međimurca, a građani iz svih krajeva Međimurja mogli su uživati na 20. Sajmu cvijeća u Prelogu. Održana je i 14. Smotra koreografiranog folklora „Med Murom i Dravom“ na kojemu je najuspješniji bio TS Belica, jedan od ovogodišnjih dobitnika nagrade Zrinski.
U obilježavanju Dana Županije sudjelovali su i oni najmlađi – u Domu kulture Dekanovec nastupili su na priredbi posvećenoj Florijanu Andrašecu, a u Donjem Vidovcu održan je VI. Susret mladih međimurskih umjetnika „Ruža međimurska“, ove godine u čast Ivanu Mustaču-Kantoru. Djecu i mlade posebno je oduševila izložba tradicijskih igračaka u Muzeju Međimurja Čakovec.
Manifestacija „Kaj Međimurci delaju dok nikaj ne delaju“ na Trgu Republike u Čakovcu bila je uvertira u mimohod povijesnih postrojbi, a valja naglasiti kako je ove godine sudjelovalo čak 27 postrojbi iz čitave Hrvatske i susjedne Mađarske. Nakon mimohoda u jezeru Staroga grada održano je druženje na tradicionalnom objedu uz lovački gulaš i roštilj za što su se pobrinuli članovi Lovačkog saveza Međimurske županije. Osmi spomendan Zrinskih i Frankopana, uz 348. obljetnicu mučeničke smrti Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana obilježen je u Čakovcu, Bečkom Novom Mjestu te u Zagrebu.
Središnji događaj bila je svečana sjednica Skupštine Međimurske županije na kojoj su uručena najprestižnija županijska priznanja Nagrade Zrinski te Povelje župana Međimurske županije, a tradicionalno joj je prethodilo polaganje vijenaca kod Spomen obilježja smrtno stradalim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata.
Dane Međimurske županije obilježili su koncerti sastava „Poetikon“, „Pjesmom kroz život“ Andree i Gorana Šafarića, „Najljepša obiteljska priča“ Žige te „Dalmacija u srcu Međimurja“ klape Trogir i Nenada Vetme.
Međimurska županija zahvaljuje svima koji su na bilo koji način pridonijeli još jednom uspješnom te programima raznovrsnom i bogatom obilježavanju Dana Međimurske županije.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content