U okviru projekta „Lijepa riječ, igra i prijateljstvo ne poznaju granice“, zamjenik župana Josip Grivec od 3. do 5. travnja boravio je u Subotici u Vojvodini. Projekt zajednički provode Gradska knjižnica Subotica te III. Osnovna škola Čakovec u cilju podrške hrvatskoj nacionalnoj manjini.

U posjetu je sudjelovala i ravnateljica III. OŠ Nataša Hajdinjak, voditelj projekta i knjižničar III. OŠ Dražen Ružić te učiteljice Katarina Pahek Čajić i Dijana Oreški Vidović. Četvero učenika 8.razreda III. OŠ Čakovec također je bilo uključeno u kratkoročnu razmjenu. Smješteni u hrvatskim obiteljima, imali su priliku upoznati život i kulturu u Subotici.

Tijekom posjeta zamjenik Grivec i ostali sudionici posjetili su Hrvatsko nacionalno vijeće, Hrvatsku bunjevačku kuću te Gradsku knjižnicu s hrvatskom čitaonicom gdje je predstavljen život Hrvata u Vojvodini te problemi s kojima se susreću, a ugostio ih je i generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici, Velimir Pleša.

U uredu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini održan je sastanak s Tomislavom Žigmanovim, čelnikom spomenute regionalne stranke koja zastupa interese hrvatske nacionalne manjine u Vojvodini. Iako malobrojni, vojvođanski Hrvati vrlo su umreženi i aktivni te organiziraju preko 400 aktivnosti godišnje u cilju očuvanja hrvatskog nacionalnog identiteta te njegovanja hrvatskog jezika.

Tijekom svibnja očekuje se uzvratni posjet te sudjelovanje vojvođanskih učenika u natjecanju poticanja čitanja i kreativnosti ‘Čitanjem do zvijezda’ koje se održava 3. svibnja u suorganizaciji III. OŠ Čakovec.