Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Bez demokratskog dijaloga nema boljitka – 21. siječnja Dan socijalnog partnerstva

Datum objave: 21. siječnja 2019.

U prigodi obilježavanja Dana socijalnog partnerstva u Maloj vijećnici Međimurske županije održana je konferencija za medije kojoj su nazočili predsjednik Gospodarsko – socijalnog vijeća Međimurske županije Ivan Senčar te dopredsjednici, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec i Stjepan Cirković.
Hrvatski sabor je 2007. godine,  21. siječnja proglasio Danom socijalnog partnerstva, temeljem dogovora o institucionalnom socijalnom dijalogu Vlade RH, poslodavaca i sindikata iz 1994. godine poznatijem kao „Osnovni tekst Sporazuma o osnivanju, nadležnosti i djelovanju Gospodarsko-socijalnog vijeća“, a koji se smatra začetkom tripartitnog socijalnog dijaloga u samostalnoj Republici Hrvatskoj.
Socijalno partnerstvo oformljeno je kako bi se što lakše usuglasili interesni ciljevi poslodavaca, vlasti i sindikata u svim područjima koji su prioritetni za pokretanje gospodarstva ili podizanje životnog standarda građana, kazao je na početku  svoga obraćanja predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća Međimurske županije Ivan Senčar.
„Socijalni dijalog unutar socijalnog partnerstva osnovni je element u komunikaciji svakog demokratskog društva i kao takav nema alternativu. Uključuje sve mogućnosti razmjene informacija, mišljenja i pronalaska najboljih rješenja za boljitak cjelokupnog društva“, dodao je. „Pogledamo li dublje u povijest, socijalno partnerstvo seže na kraj 19. stoljeća kada su njemačke vlasti uvidjele određene probleme te su prvi put u povijesti pregovarale s radnicima o njihovoj zaštiti na radu i osiguranju od nesretnog slučaja ili bolesti.
Gospodarsko-socijalno vijeće u Međimurskoj županiji, kao savjetodavno tijelo, osnovano je 2002. godine i na sjednicama raspravlja o socijalnim i gospodarskim problemima. Rad međimurskog GSV-a  prepoznat je i na nacionalnoj razini te se uzima kao primjer dobre prakse, tim više jer je jedan od najaktivnijih GSV-ova u Republici Hrvatskoj“ – istaknuo je Senčar.
„U Hrvatskoj bi demokratski dijalog trebao biti još snažniji, za što je potrebna dobra volja svih triju strana – vlasti, poduzetnika i sindikata, a da bi se došlo do najboljeg rješenja, ponekad je potrebno i malo popustiti. Također, važno je da se zaključci implementiraju te ukoliko treba da se i promijene pojedini zakoni. Gospodarsko socijalno vijeće Međimurske županije od 2002. godine kada je osnovano održalo je 94 sjednice. Prošli smo svakojake teme – svojevremeno najaktualnije i najznačajnije, a uvijek smo se zalagali da budu donijeta i konkretna rješenja“, dodao je.
„U budućnosti ćemo težiti tome da ne budemo samo savjetodavno tijelo već da naši zaključci budu obvezujući za nadležne institucije pa i pojedince. Nije dovoljno samo raspravljati već svi relevantni to trebaju i ozbiljno shvatiti, no suglasni smo da bez demokratskog dijaloga nema niti napretka.“ – završio je svoje izlaganje predsjednik GSV-a Međimurske županije Ivan Senčar.
Dopredsjednik GSV-a Stjepan Cirković, kao predstavnik sindikata istaknuo je kako su se upravo sindikati prvi zalagali za dijalog, ne samo kao članovi GSV-a, već i u svojim sindikalnim podružnicama gdje se neprestano naglašava nužnost dijaloga s poslodavcima. „Moramo težiti tome da razgovori budu korektni s obje strane. Napretka nema bez dijaloga koji je osnova svega. Sljedeće godine obilježit ćemo osamnaest godina rada našeg GSV-a u kojem smo raspravljali o svim gorućim temama. Nismo toliko naglasak stavljali na političke teme, no u posljednje vrijeme vidimo da je politika ušla u sve sfere života. Nažalost, to nije dobro jer smatramo da u gospodarstvu trebaju biti gospodarstvenici, a u politici neka budu političari čija je zadaća davati samo okvirne smjernice.“ kazao je Stjepan Cirković te dodao da su predstavnici sindikata tijekom svih osamnaest godina bili vrlo konstruktivni. Dogovoreno je, između ostalog, da kolektivni ugovori budu temelj radnih odnosa svake firme. “Ima poslodavaca koji su društveno odgovorni, no ima i onih kojima to ne odgovara. Veliku ulogu imaju i strukovni sindikati. Za kraj bih istaknuo da se u ovo vrijeme neprestano govori o reformama, međutim čini se da su te reforme prespore.“ – završio je Cirković.
Na predsjednika i dopredsjednika GSV-a nadovezao se zamjenik međimurskog župana te dopredsjednik GSV-a Josip Grivec. „Kada je riječ o Međimurskoj županiji kao jedinici regionalne samouprave, usuđujem se reći da smo kao predstavnici u GSV-u jako dobar partner. Odluke donosimo gotovo jednoglasno. Svjesni smo činjenice da više animiramo, predlažemo, nudimo rješenja, a da imamo premalo nadležnosti u implementaciji donesenih zaključaka. Želimo da se to promjeni i vjerujemo da će ona razina koja može donositi odluke u većoj mjeri uvažavati naša rješenja koja su itekako životna i aktualna.
Međimurska županija zajedno s Varaždinskom i Bjelovarsko-bilogorskom županijom u ovom trenutku sudjeluje u dva projekta vrijedna oko milijun i pol kuna kojima je cilj poboljšati rada GSV-a, iako gdje god da dođemo međimurski GSV istaknut je kao za primjer.“
 Zamjenik župana zaključio je kako su tijekom svih godina djelovanja postigli visoku razinu tolerancije ali i međusobne kooperativnosti, a razvidna je i želja za još boljim i konstruktivnijim dijalogom. Na kraju je svima nazočnima čestitao Dan socijalnog partnerstva.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content