Jedinstvenim projektom u Hrvatskoj, Muzej Međimurja Čakovec iskoračio je iz  muzejskih prostora i predstavio svoju osnovnu djelatnost i predmete iz svog fundusa široj javnosti u Gradskoj kavani Čakovec.

„Muzejske kutije“ su projekt sa posebno konstruiranim i dizajniranim drvenim kutijama sa staklenom vitrinom u kojoj se izlažu manji muzejski predmeti s pripadajućim tekstom i objašnjenjem. Nakon predstavljene dvije muzejske kutije u 2017. godini, sinoć je predstavljena treća „Muzejska kutija“ čija se ideja temelji se na knjizi „Povijest svijeta u šest čaša“, a čiji je autor američki publicist Tom Standage.

Šest posebno odabranih predmeta dio su „Muzejske kutije – Povijest svijeta u šest čaša“, a to su pehar za pivo s kositrenim poklopcem (19. st.), čaša za vino (19. st.), čašica za liker (početak 20. st.), šalica za kavu s pripadajućim tanjurićem (19. stoljeće), šalica za čaj (19. st.) i čaša za Coca-Colu (20. st.). koje predstavljaju šest pića koja su obilježila svjetsku povijest u posljednjih desetak tisuća godina.

Povijest piva prva je od šest predstavljanja predmeta koji su dijelom „Muzejske kutije“, a kratku prezentaciju o povijesti i vrstama piva predstavio je voditelj marketinga i prodaje u pivovari Međimurski lepi dečki, Krešo Biškup.

Predmete je za izložbu pripremila kustosica Tajana Vidović, a dok je ovo zanimljivo predstavljanje tijekom večeri moderirao voditelj promidžbe i marketinga u Muzeju Međimurja u Čakovcu mr. sc. Zlatko Bacinger.

Projekt „Muzejska kutija – povijest svijeta u šest čaša“ podržali su i međimurski župan Matija Posavec, a dok je domaćin večeri bila ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan.