Energetskom obnovom zgrade Osnovne škole Selnica ostvarit će se ušteda toplinske energije na godišnjoj razini od gotovo 56 %, rečeno je na današnjoj završnoj konferenciji projekta kojim je obnovljena četvrta odgojno-obrazovna institucija u prvom ciklusu energetske obnove vrijednom više od 27 milijuna kuna.

Boravak u školi zasigurno će biti ugodniji za 246 učenika i 47 djelatnika Osnovne škole Selnica, a svima koji su sudjelovali u projektu zahvalila je ravnateljica škole Anica Rašperger: „Obnovom škole osigurani su bolji uvjeti našoj djecu, dok ćemo ostvarene uštede uložiti u poboljšanje kvalitete obrazovnog procesa, na korist samih učenika i djelatnika. “

Direktor Međimurske energetske agencije d.o.o. (MENEA) Alen Višnjić napomenuo je da su tijekom obnove objekta izvedeni građevinski i strojarski radovi te rekonstrukcija elektroinstalacija i rasvjete, a sve s ciljem poboljšanja energetske učinkovitosti: „U potpunosti je zamijenjena vanjska stolarija te je izvedena toplinska izolacija kamenom vunom zidova pročelja i podova potkrovlja. Instalirana je nova rasvjeta bazirana na LED tehnologiji,ugrađeni su i novi radijatori te je postavljen fotonaponski sustav za proizvodnju električne energije, odnosno solarna elektrana na krov školske zgrade.“

U svakoj školi koju obnavljamo uvodimo inovativne sustave, u Osnovnoj školi Selnica to je solarna elektrana te je ova škola prva u Međimurju koja ima solarne kolektore.“, istaknuo je pročelnik Sušec te dodao da će ušteđena sredstva biti uložena u nove vrijedne programe. Velikim promjenama u školi zadovoljan je i načelnik Općine Selnica Ervin Vičević koji je rekao kako su uvjeti kvalitetnog odgoja i obrazovanja djece važni za napredak čitave zajednice.

Projekt obnove škole započeo je u srpnju 2017. godine, a ukupna vrijednost projekta energetske obnove zgrade iznosi 2,2 milijuna kuna.  Od tog iznosa 60 % pokrivaju EU fondovi (1,32 milijuna kuna), 30 % nacionalni fondovi (630 000 kuna), a preostalih 10 % (240 000 kuna) sufinancira Međimurska županija.

Župan Međimurske županije Matija Posavec rekao je kako je obnova škole dio velikog investicijskog ciklusa koji se provodi u našoj županiji: „Važno nam je da sve škole u Međimurju imaju pristojne i kvalitetne uvjete za rad jer je to preduvjet kvalitetnog obrazovanja i lakšeg svladavanja nastavnog plana i programa. Osnovna škola Selnica svakako je zaslužila ovu obnovu koja je uvod u veliku 50. obljetnicu škole, a Međimurska županija nastavlja dalje s nizom investicija u obrazovanje.

Završnu konferenciju glazbenim nastupima i igrokazom uveselili su i uljepšali učenici viših razreda pod mentorstvom profesora Branka Jalšovec i vjeroučiteljice Bernarde Tkalčec te učenici 4. razreda s kojima je recitacije pripremila učiteljica razredne nastave Marina Breglec.