Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Gospodarska škola Čakovec otvorila pogon za izradu soka

Datum objave: 21. studenoga 2018.

Gospodarska škola Čakovec u svom je poljoprivrednom gospodarstvu u Mihovljanu pustila u rad pogon za proizvodnju soka vrijedan 584.030,25 kuna. Time je postala prva škola u Hrvatskoj koja je uspjela nabaviti takvu vrstu pogona koji se sastoji od uređaja za mljevenje i prešanje voća, tankova, pasterizatora i punilice.
Pogon za proizvodnju soka koristit će se u nastavi poljoprivrednih smjerova gdje će učenici pod vodstvom stručnih nastavnika proizvoditi sok od različitih vrsta voća. Na poljoprivrednom gospodarstvu Gospodarske škole uzgajaju se različite poljoprivredne kulture, od čega je veliki dio uzgoj voća, prvenstveno jabuka kojih ima gotovo 600 stabala.
Voće koje učenici uzgoje i uberu koristiti će se i u novom pogonu, kako je rekao ravnatelj Gospodarske škole Renato Vinko te dodao: „Uspijevamo kroz različite projekte privući europska sredstva i uložiti ih u ljude, opremu i u poboljšanje kvalitete nastave. Dobivamo zaokruženi proces u kojem omogućavamo učenicima da steknu znanja od same ideje do gotovog proizvoda.
Sredstva za pogon u iznosu od 465.724,37 kuna osigurana su preko natječaja Ministarstva poljoprivrede s ciljem osuvremenjavanja opreme u školama koje imaju poljoprivredna zanimanja, a dio troškova pokrila je  škola iz vlastitih sredstava. Uz popratne radove cjelokupna investicija vrijedna je oko 650.000 kuna.
Svečanom otvaranju pogona za proizvodnju soka prisustvovali su nastavnici i učenici Gospodarske škole Čakovec koji su prezentirali sami proizvodni proces. Pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Branko Sušec istaknuo je kako je ovo velik iskorak u obrazovanju za poljoprivredna zanimanja, budući da će učenici praktičnom nastavom dobiti znanja u proizvodnji i preradi voća te će biti još konkurentniji na tržištu rada nakon završetka školovanja.
Župan Međimurske županije Matija Posavec rekao je da je ovo je velik dan za međimursko obrazovanje jer su prednosti koje dobivamo otvaranjem pogona višestruke: „Međimurje je županija u kojoj se uzgaja najviše jabuka u Hrvatskoj. Nabavom uređaja, škola pruža konkretna znanja učenicima kojima se podiže kvaliteta nastave, a dobivamo ekološke i zdrave proizvode. Gospodarska škola prati sve trendove u obrazovanju, prvi su u povlačenju sredstava iz Europske unije i međunarodnim projektima te ovakav način rada smatram budućnošću obrazovanja. Drago mi je što tome svjedočimo upravo u Međimurju “.
Uz proizvodnju soka, škola u svom vlasništvu ima i sušare koje omogućuju učenicima proizvodnju čipsa od jabuke i voćnih čajeva te  vinski podrum u kojemu se učenici obrazuju za proizvodnju vina. Suvremena tehnologija i znanja koriste se u nastavni za zanimanja poljoprivrednih tehničara – opći smjer i poljoprivrednih gospodarstvenika.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content