I u okviru 26. obljetnice Dana sjećanja na žrtvu Vukovara – grada simbola hrvatske slobode, ali i snage i otpora velikosrpskom agresoru u Domovinskom ratu, međimurska delegacija krenula je put Vukovara i obilježila ovaj veliki datum koji je promijenio tijek naše povijesti.

(24)

Picture 1 of 24

Uz velik broj ljudi iz cijele Hrvatske i inozemstva, na žrtvu koju su svi hrvatski branitelji, ali i Međimurje dali u obrani domovine, prisjetilo se oko 200 branitelja iz Međimurja, brojne naše sugrađanke i sugrađane, dok su međimursku delegaciju predvodili i ove godine u prijateljskom gradu Vukovaru župan Međimurske županije Matija Posavec, članovi i predsjednik Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Stjepan Horvat, Željko Sršan, predsjednik Udruge logoraša i branitelja grada Vukovara Međimurske županije, predstavnici HVIDRA-e, mnogih braniteljskih udruga kao i predstavnici Policijske uprave međimurske na čelu s načelnikom Ivanom Sokačom, Zrinske garde Čakovec i pripadnici Hrvatske vojske.

Tom su prigodom položeni vijenci, zapaljene svijeće i odana počast svim žrtvama u obrani domovine podno spomen-ploča postavljene 2006. u čast poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, ujedno policijskim službenicima s područja Međimurske i Varaždinske županije, na Trpinjskoj cesti i kod ruševine zgrade bivšeg Borovo commerca u Vukovaru, na Memorijalnom groblju u Vukovaru.

Svijeće su upaljene zajedno s još jednim mnogobrojnim izaslanstvom, onim Varaždinske županije. Obilježavanje dana sjećanja nastavljeno je komemorativnim skupom u dvorištu vukovarske Opće županijske bolnice, na koju je tijekom tromjesečne opsade Vukovara 1991. svakodnevno padalo po nekoliko stotina topničkih projektila, te kolonom sjećanja, dok je međimurski župan položio vijenac i zapalio svijeću uz izaslanstvo Hrvatske zajednice županija.

Vukovar se nikada ne smije zaboraviti i moramo ga se sjećati svakodnevno, ne samo jedan dan u godini. Ovaj nam grad mora biti podsjetnik na ujedinjenost našeg naroda, našu hrabrost, ali i kao mjesto posebnog pijeteta, na vječno sjećanje na naše branitelje, ali i policijske službenike koji su ginuli za tadašnji mir, a danas sigurnu sadašnjost. Hvala im na tome“, rekao je Posavec i zahvalio svim braniteljima koji su ujedinjeni organizirano krenuli put Vukovara, kao i Međimurkama i Međimurcima koji su na ulicama, trgovima i mjestima sjećanja zapalili svijeće te se time pridružili sjećanju na vukovarsku tragediju.