Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Krčenje vinograda zaraženih zlatnom žuticom i podizanje novih nasada može se financirati EU sredstvima

Datum objave: 26. rujna 2017.

Zbog štete koje je zlatna žutica vinove loze prouzročila u vinogradima diljem zemlje te zbog opasnosti od  daljeg širenja te bolesti u nezaražena područja, Ministarstvo poljoprivrede je donijelo Akcijski plan za suzbijanje i sprječavanje širenja zlatne žutice vinove loze za 2017. godinu.

Do sredine rujna u 16 županija stručnjaci Zavoda za zaštitu bilje pregledali su ukupno 245,50 hektara poljoprivrednog zemljišta,  uzeli su 180 uzoraka te postavili 306 mamaca/klopki za praćenje američkog cvrčka koji prenosi zlatnu žuticu.

Prema podacima o rezultatima laboratorijskih analiza uzetih uzoraka pozitivni nalazi su potvrđeniu Koprivničko-križevačkoj, Virovitičko-podravskoj, Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj, Međimurskoj, Zagrebačkoj i Istarskoj županiji. U postupku je utvrđivanje stupnja zaraženosti vinograda na temelju kojega će se donijeti rješenja o djelomičnom ili potpunom krčenju vinograda. Za sada je donijeta djelomična procjena u Istarskoj županiji gdje će na temelju iste biti izdana rješenja za krčenje 11,3 ha zaraženih vinograda.

Svim vinogradarima koji će dobiti rješenje o potpunom krčenju vinograda, Ministarstvo poljoprivrede je osiguralo mogućnost javljanja na natječaj za operaciju 5.2.1. Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala iz Programa ruralnog razvoja RH, koji će biti raspisan od 2. listopada do 1. prosinca 2017. EU novcem u okviru navedene operacije omogućava se potpora za krčenje zaraženih vinograda te podizanje novih nasada vinograda.

Sve fitosanitarne mjere za sprječavanje širenja zlatne žutice su propisane „Naredbom o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze, koju prouzrokuje štetni organizam Grapevine flavescence dorée MLO” („Narodne novine“ br. 46/17).

Podsjetimo, zlatna žutica vinove loze – fitoplazma Flavescence dorée (FD) svakako je najopasnija bolest vinove loze u Europi, ne samo fitoplazmatska, nego bolest uopće. U vinogradima u kojima se pojavi brzo se širi i ubrzo poprima razmjere epidemije te pričinjava velike štete u gubitku grožđa i trajnom gubitku zaraženih trsova. Prva pojava zlatne žutice vinove loze potvrđena je 2009. godine u Hrvatskoj.

Više informacija o zlatnoj žutici vinove loze možete pronaći u publikaciji HCPHS-a, i na web stranici Savjetodavne službe. 

Izvor: www.mps.hr

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content