Poštovani,

nastavljamo sa vrlo intenzivnim tempom provedbe javnih akcija “Moje mjesto u zajednici” na području Međimurske županije, o čemu Vas obavještavamo.

Cilj ovih aktivnosti i same kampanje je doprinijeti stvaranju aktivne lokalne zajednice utemeljene na društvenoj jednakosti, socijalnoj pravdi i dobrom upravljanju, u kojoj svaki građanin, a posebice socijalno isključeni građani i oni u riziku od siromaštva mogu i znaju kako ostvariti svoja socijalna i ljudska prava.

Uz Međimursku županiju, kampanja se provodi i u zagrebačkom kvartu Trešnjevka kao i na području Imotske krajine, a koje provode naši partneri udruge K-Zona i Centar za održivi razvoj.

Predstavljamo vam plan javnih akcija za rujan i listopad (u plan ćemo na www.udrugazora.hr naknadno dodavati detalje aktivnosti).

Rujan

14., 21. i 28.9. javna akcija na sajmu srijedom u Čakovcu od 8-12 sati (kod ulaza u sajam) 17.9. javna akcija na Trgu Republike u Čakovcu od 9-11.30 sati
22.9. obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Čakovec (detalji uskoro)

22.9. javna akcija u suradnji s Policijskom upravom međimurskom i njihovim Mobilnim preventivnim centrom od 10,00 do 12,00 sati u Podturnu na parkirališnom prostoru kod zgrade Općine Podturen.

23.9. javna akcija u sklopu Sajma prevencije u Murskom Središću (Sportska dvorana osnovne škole) od 9-17 sati

27.9. javna akcija u suradnji s Policijskom upravom međimurskom u Macincu kod Društvenog doma, od 9,00 do 11,00 sati u sklopu njihovog preventivnog projekta „Zajedno do veće sigurnosti”

28.9. okrugli stol povodom Međunarodnog dana prava na pristup informacijama, 10-12 sati, Čakovec (detalji uskoro)

Listopad

5., 12., 19. i 26.10. javna akcija na sajmu srijedom u Čakovcu od 8-12 sati (kod ulaza u sajam) 8.10. javna akcija na Trgu Republike u Čakovcu od 9-11.30 sati
15.10. Mesap dvorana Nedelišće – Dani zahvalnosti od 9-17 sati
18.10. predavanje u suradnji s LAG Međimurski doli i bregi, obilježavanje Tjedna cjeloživotnog učenja (detalji uskoro)

Početkom godine Udruga Zora predstavila je rezultate istraživanja potreba i problema građana Međimurske županije “Moje mjesto u zajednici” vezano uz učinkovitost javne uprave i institucija, poticanje zapošljavanja i gospodarstva, prometnu i komunalnu infrastrukturu, društvenu solidarnost, društvene, kulturne i sportske sadržaje, brigu o zajednici i dostupnosti socijalnih usluga te prava marginaliziranih skupina.

Nakon toga krenuli smo sa zagovaračkom kampanjom “Neka se i moj glas čuje”.
Posljednjih mjeseci projektni i volonterski tim marljivo provodi javne akcije na kojima komunicira s građanima te bilježi njihove probleme i prijedloge za poboljšanje lokalne zajednice na razglednice, koji se upućuju lokalnim donositeljima odluka.

Do sada je provedeno 8 javnih akcija na kojima je 400injak građana uputilo svoje prijedloge na razglednicama donositeljima odluka/institucijama s područja Međimurske županije i čiju reakciju očekuju.

Građani su ugodno iznenađeni što ih netko pita što bi željeli poboljšati te su iznjeli čitav niz prijedloga/problema/pohvala/kritika koji se tiču njihovog svakodnevnog života u Međimurskoj županiji.

U sklopu kampanje podijelili smo i 1000 brošura koja objedinjuje sva mjesta na kojima se građani/ke sa svojim problemima mogu javiti u Međimurskoj županiji, ali i na državnoj razini, te smo upravo štampali dodatnih 1000 komada koje ćemo na daljnim akcijama nastaviti dijeliti.

Projekt “Moje mjesto u zajednici” provodi udruga Zora sa partnerima Centrom za održivi razvoj (Imotski) i udrugom K-Zona (Zagreb), a podržan je od Fondova Europskog gospodarskog prostora, Kraljevine Norveške i Međimurske županije.

Za sve dodatne informacije o kampanji, stojim vam na raspolaganju.
Srdačan pozdrav

Marina Kolar, voditeljica projekta
U Čakovcu, 5. rujan 2016.