Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Recepture s druge „On The Move“ kulinarske radionice

Datum objave: 28. lipnja 2016.

Drugu kulinarsku radionicu održanu u nedjelju, 26. lipnja, uz obiteljsko događanje u Perivoju Zrinskih u Čakovcu, obilježili smo jelima od kukuruzne i prosene kaše. Donosimo i recepte Slađane Herman koja je jela spravljala u atriju Starog grada.
 
KUKURUZNA KAŠA S JOGURTOM I SVJEŽIM KRAVLJIM SIROM
Kukuruznu kašu dobro oprati i kuhati u posoljenoj vodi s režnjom češnjaka. Omjer vode i kaše mora biti 1:1. Kuhanu kašu servirati s jogurtom, svježim kravljim sirom i tostiranim sjemenkama sezama, lana i buće. Sjemenke se poprže na suhoj tavi uz dodatak soli. Kad se ohlade, melju se u multipraktiku ili ručno u mužaru.
 
KUKURUZNA ZLEVANJKA S JABUKAMA I ZOBENIM PAHULJICAMA
1l mlijeka
150g kukuruznog brašna
50g integralnog brašna
50g zobenih pahuljica
100g sviježeg kravljeg sira
4 jaja
4 naribane jabuke
1 prašak za pecivo
100g šećera
mala žličica soli
Sve sastojke pomiješati u jednoličnu smjesu. Smjesa mora biti malo gušća od one za palačinke. Dobivenu smjesu uliti u namazani, pobrašnjeni pleh i peći 20 minuta u zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva.
 
KUKURUZNI MOČNJAK S VOĆEM
1l mlijeka
150g kukuruznog brašna
3 jaja
4 žlice šećera
1 žličica soli
Sve sastojke pomiješati i kuhati na laganoj vatri uz lagano miješanje. Nakon što močnjak zakipi, kuhati još pet minuta uz stalno miješanje. Voće (jabuke, maline, kupine, borovnice) kratko prokuhati s malo šećera i po želji izmiksati štapnim mikserom. Močnjak servirati topao ili hladan uz dodatak umaka od voća .
 
POPEČCI OD PROSENE KAŠE I ŠPINATA
500g prosene kaše
3 jaja
100g mrkve
100g svježeg špinata
1 glavica luka
2 režnja češnjaka
Prosenu kašu skuhati u posoljenoj vodi i potom je malo ohladiti. Sitno sjeckani luk popržiti do zlatnožute boje, dodati sitno sjeckani češnjak i naribanu mrkvu te sve zajedno popržiti još minutu.
Špinat blanširati, ohladiti u hladnoj vodi, ocijediti, sitno nasjeckati i dodati ohlađenoj kaši zajedno s prženim lukom i mrkvom. Smjesu izmješati, dodati jaja i formirati popečke po želji. Peći u keramičkoj tavi na malo ulja.
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content