Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Baština hrvatskoga kaj na jednom mjestu, Kaj je Kaj

Datum objave: 7. svibnja 2016.

“Kaj je Kaj, je svojevrsna zbirka kajkavskih popevki kajkavske Hrvatske, ponekih zauvijek sačuvanih od zaborava…“ prva je rečenica napisana na omotu novog albuma izuzetnog dvojca Gordane Lach i Željka Grahovca koji je jučer u prepunoj dvorani Zrinski zgrade Scheier po prvi put predstavljen javnosti, a na kojem su bili i župan Matija Posavec te njegova zamjenica Sandra Herman. I upravo ta rečenica možda najbolje opisuje značaj ovog i ovakvih projekata koji budućim generacijama čuvaju ono najvrijednije, povijest i kulturnu baštinu.
Drugi album koji je ujedinio cjelokupno kajkavsko područje
Nakon njihovog prvog albuma Munine viže, objavljen je ovaj drugi album koji je objedinio cjelokupno kajkavsko područje s posebnim naglaskom na Međimurje. Svojim obradama i načinom izvedbe želi se domaći glazbeni kaj približiti publici te upoznati široko slušateljstvo i s ovim našim nepresušnim narodnim blagom.
“Opijeni ljubavlju prema popevki i dalje smo tražili stare napjeve i pjesme proučavali stare zapise, povezivali se s ljubiteljima folklorne i etno glazbe.“ – rekao je Željko te napomenuo kako je prikupljeni materijal srž albuma Kaj je Kaj, na kojem se osim pjesama međimurskog kraja, koji je svoju popevku marljivo zapisivao u izvornom govornom dijalektu, mogu pronaći i pjesme Zagorja, Podravine, Prigorja i Moslavine.
Goga & Željko su inače jedinstven duo kada je način funkcioniranja u pitanju jer Goga piše tekstove, a Željko ih uglazbljuje. Tako se, uz novoobrađene, na albumu nalaze i 4 autorske pjesme s kojima je duo nastupao na festivalima i drugim glazbenim manifestacijama.
“Smatramo da smo kroz naziv albuma postavili pitanje, a slušajući pjesme koje smo za sve pripremili, svatko će pronaći i svoj odgovor na njega. Cilj nam je da slušanje ovog albuma svima donese zadovoljstvo, ali i da probudi ljubav prema popevki jer ona je naša glazbena baština i treba ju sačuvati.“ – zaključila je Gordana Lach.
“Sve čestitke u ime Međimurske županije na ovom projektu, a mi ćemo otkupom CD-a dati direktnu podršku te tako nastavljati promovirati naš kraj i naš dragi kaj.“ – zaključio je Posavec.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content