Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Župan učiteljima čestitao njihov dan: „Vaš rad neće proći nezapamćeno“

Datum objave: 5. listopada 2015.

Iz Međimurske županije još je jednom poslana poruka o važnosti obrazovanja, ali i svakog kadra koji našu pedagošku sliku čini uspješnijom i boljom. Naime nastavljajući tradiciju obilježavanja Svjetskog dana učitelja u Međimurskoj županiji, župan Matija Posavec, odlučio je na jednom mjestu okupiti one koji su cijeli svoj radni vijek utkali u odgoj i obrazovanje naših mladih. Stoga je drugu godinu zaredom priredio svečani prijem za učitelje, profesore, pedagoge, mentore i ravnatelje s područja Međimurja, a koji su u školskoj godini 2014./2015. otišli u mirovinu, njih 32, pritom najavivši kako će tradicionalni prijem za nagrađene mentore, učitelje i učenike upriličiti u prosincu.
„Ima jedna mudra misao koju je izrekao Sofoklo, a koja donosi slikoviti prikaz kao najbolji dokaz koliko je za jedan narod, regiju i sve nas, važno obrazovanje i učitelji. Rekao je da Atena nema krojača, svi bi Atenjani bili goli, da Atena nema obućara, svi bi Atenjani bili bosi, a da Atena nema učitelja, ne bi bilo ni Atenjana. Stoga Vam želim sretan Svjetski dan učitelja, Vaš dan“, u uvodu je rekao međimurski župan i prisjetio se dana kada je Mladen Grubić iz OŠ Kotoriba otišao u mirovinu i rekao kako njegovih 40 godina radnog vijeka stane u samo jednu košaru.  „U tome je upravo Vaša najveća vrijednost, prenošenje vlastitog znanja, životne mudrosti i iskustava generacijama koje dolaze. To je glavna vrijednost, a sve ostalo je samo dodatak, kao i ono što po uzoru na Vas mi radimo u Županiji, od projekta udžbenika, do prijevoza, investicija u škologradnji, asistenata i svih projekata koje imamo u obrazovanju“, dodao je Posavec i objasnio kako Međimurje zaista ima mnogo projekata s obzirom da je više od 40 posto sredstava Proračuna usmjereno na obrazovanje.
„Današnji je susret svjedočanstvo da nismo više mali ispod zvijezda i da sve što smo radili nije ostalo nezabilježeno. Ovo nam je prava čestitka za dan učitelja, jer mi ćemo u našim srcima to uvijek biti“, rekao je Ivan Leček, učitelj hrvatskog jezika iz OŠ Mursko Središće, objasnivši kako u mirovinu odlazi sretan, jer je radio posao koji je volio te pritom u sebi nosi stotinu lica kojima je dao znanje i učio ih ljudskosti, životu.  „Kada ih sretnemo danas kao uspješne ljude osjećamo se ponosnima, jer znamo da dio njihovog uspjeha pripada i njihovim učiteljima“, dodao je. Učitelji su se složili da unatoč odlasku u mirovinu, neće mirovati, jer ako znaju pravac, ovo će im biti samo malo skretanje u životu. Na prijemu kojem su prisustvovali još i zamjenica župana Sandra Herman te pročelnik UO za društvene djelatnosti Branko Sušec, naglašeno je kako se time odašilje jedna poruka o važnosti obrazovanja, ali i slavi Dan učitelja. Stoga je župan pozvao sve učitelje da uz zajednički pristup, međusobnu podršku, te uz njihove savjete i životne mudrosti, dalje rade velike korake kada je školstvo u pitanju, svjesni da će samo novim ulaganjima i preuzimanjem odgovornosti, sutra imati uspješne članove društvenog života kojima će ostaviti na upravljanje kraj među Murom i Dravom.
„Osim što utječete na svoje učenike, kolege, nadređene, ali i roditelje te mnoge obitelji u koje svojim radom ulazite, Vi ste ujedno i učitelji sviju nas, jer nas učite strpljenju i uviđanju pravih vrijednosti, obavljajući jedan od najodgovornijih i bez sumnje najzahtjevnijih poslova kojim mijenjate društvo u cjelini. Hvala Vam na tome, hvala Vam na usmjeravanju prema dobrom putu, na izrazitom doprinosu odgoju i obrazovanju dosadašnjih, ali i budućih generacija mladih ljudi koji su svijetla točka i budućnost naše županije“, za kraj je rekao župan i svoj govor zaključio stihovima Nade Landeka i pjesmom Mojoj učiteljici, uz veliko hvala na svakoj lekciji.
Svečanost povodom Svjetskog dana učitelja pjesmom je uveličao Puhački orkestar Grada Preloga, a recitacijom Ema Rošanić, učenica 7. razreda OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content