Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Dodijeljene potpore Zaklade „dr. Vinko Žganec“: Međimursko obrazovanje mora biti još snažnije i jače

Datum objave: 23. veljače 2015.

S ciljem povećavanja broja visokoobrazovanih osoba na području Međimurske županije te time postizanje rasta standarda života, prije nešto manje od tri godine s radom je krenula Međimurska zaklada „dr. Vinko Žganec“. Od prvog dana djelovanja, naporima vodstva i Upravnog odbora te uz pomoć donatora i volontera, pomogla je mnogim srednjoškolcima i studentima na putu do boljeg obrazovanja.
Nerijetko se naš kraj ističe kao jedan od rijetkih koji pokazuju socijalnu osjetljivost te ne želi samo deklarativno govoriti o potrebi većeg broja obrazovanih osoba, već sustavno i radi na tome. Stoga su i ove godine dodijeljene potpore učenicima, studentima i postdiplomantima za 2014. godinu, kao pomoć u obrazovanju.
Potpore dobilo 37-ero učenika i studenata
Ovim potporama želimo pomoći kroz vrednovanje izvrsnost, ali i uvažavajući jedan socijalni kriterij. U ovoj najmanjoj, no i najgušće naseljenoj županiji sustav obrazovanja na listi je prioriteta. Tako provodimo sustav predškolskog odgoja za svu djecu na području cijele županije, osnovnoškolcima smo kao prvi u zemlji omogućili besplatne udžbenike i prijevoz, međimurski srednjoškolci jedini u Hrvatskoj imaju osigurano financiranje prijevoza, studentima omogućujemo uz financijske potpore, ujedno učeničke i studentske kredite, dodjeljujemo stipendije za djecu branitelja, a kruna svega je bez sumnje rad ove Zaklade“, u svom je govoru naglasio župan Međimurske županije, ujedno upravitelj Zaklade Matija Posavec, pritom dodavši kako je Međimurska županija prva u Hrvatskoj formirala ovakvu zakladu s ciljem direktnog poticanja obrazovanja temeljem odluke Skupštine Međimurske županije 2012. godine.
Ujedno je pritom zajedno sa zamjenicom župana, ujedno predsjednicom Zaklade Sandrom Herman 37-ero učenika i studenata za njihov rad obradovao potpisanim ugovorima o potporama, a neke i laptopima, printerom te biciklom. „Zaklada radi po principu da pomogne svima koji su svojom izvrsnošću to zaslužili. Na natječaj krajem listopada prošle godine stiglo je 111 prijava, a prema određenim kriterijima odobrili smo 13 potpora srednjoškolcima, 22 potpore studentima i 2 potpore za doktorante“, objasnila je Herman. Ukupan iznos po natječaju koji je Zaklada dodijelila iznosi 50 tisuća kuna, uz 20 tisuća kuna interventnih sredstava.
„Nadamo se da ćemo opravdati donacije i potpore!“
U ime svih dobitnika potpora zahvalio se uspješan mladi sportaš, kickboksač Luka Vrbanec, inače učenik Ekonomske i trgovačke škole Čakovec koji je već u 2015. godini uspio osvojiti jedan novi vrijedan trofej među 878 natjecatelja iz 22 zemlje. „Treniram kickboxing u disciplini K-1, u kojoj sam dosta uspješan, a moram priznati kako je teško biti u samom hrvatskom i europskom vrhu bez roditelja i pomoći sa strane. Zahvaljujem stoga Zakladi na ovoj potpori, tvrtki Hespo koja me prati u radu i u ime svih dobitnika nadam se da ćemo opravdati vaše povjerenje, donacije i potpore te uz vas ostvariti i sve svoje ciljeve“, rekao je Luka koji unatoč ozljedi na desnoj šaci pobjeđuje i dokazuje da je uz puno truda i rada sve moguće.
Obrazovanje je pokretač društva
Upravo je to i način rada koji je nit vodilja u Međimurskoj županiji, no ne samo obrazovanja, jer su na sjeveru zemlje svjesni kako je upravo ono pokretač svega. „Obrazovanje je ključno za gospodarstvo, bez obrazovanja nećemo ostvariti gospodarski napredak i svako ulaganje u obrazovanje gledamo kao investiciju, nikako trošak“, dodao je Posavec i prisjetio se riječi najmlađe dobitnice Nobelove nagrade, Pakistanke Malala Yousufzai koja je svojim govorom cijelom svijetu poručila da je danas obrazovanje - sve.
Po uzoru na Međimursku zakladu solidarnosti Katružu koja djeluje već 15 godina, cilj je Zaklade „dr. Vinko Žganec“ pomagati svim građanima Međimurja, uz podupiratelje i donatore. „Ovdje imate jedinstveni slučaj u kojem se vijećnici županijske skupštine odriču dijela svoje naknade, između ostalog upravo i za Zakladu“, objasnio je njen upravitelj i najavio kako će se iz godine u godinu povećavati iznosi potpora za mlade, a nije isključio ni mogućnost da se tijekom 2015. objavi novi Javni poziv. „Ovo je samo jedan mali korak prema tome da vaše obrazovanje bude još snažnije i veće“, za kraj je svima prisutnima poručio Posavec.
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content