Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Županija i PUM provode preventivne programe

Datum objave: 17. rujna 2014.

Glavna tema redovne tjedne konferencije za medije Policijske uprave međimurske ovoga su ponedjeljka bila dva projekta jedinstvena u Hrvatskoj. Naime, kao mnogo puta do sada, partneri u projektima, Međimurska županija i PUM i sada su pioniri u određenom području preventive. Riječ je o Zakladi za prevenciju Međimurske županije i Sajmu sigurnosti i prevencije, te prezentacije rada policije koji će se u petak 19. rujna održati na prostoru MESAP-a u Nedelišću.
Zaklada za prevenciju Međimurske županije je inicijativa Policijske uprave međimurske da putem Vijeća za prevenciju Međimurske županije sukladno europskoj praksi osnuje Zakladu za prevenciju na razini Međimurske županije. Podržavši taj prijedlog skupština Međimurske županije na svojoj je sjednici u lipnju prošle godine donijela Odluku o osnivanju zaklade.
Treba naglasiti je da je zaklada osnovana temeljem važećeg Zakona o zakladama i fundacijama, što je u skladu s europskom praksom i time dodatno potvrđuje i prethodno realizirani EU IPA  Twinning light projekt između Republike Hrvatske i Savezne Republike Njemačke - “Jačanje kapaciteta Ministarstva unutarnjih poslova u području prevencije kriminaliteta”.
-Svrha Zaklade usmjerena je na pružanje potpore, novčane i druge pomoći u realizaciji projekata i aktivnosti na prevenciji kriminaliteta, sigurnosti cestovnog prometa i ostalih delinkventnih ponašanja, kazao je na konferenciji za medije međimurski župan Matija Posavec.
Svoje zadovoljstvo činjenicom da je Međimurska županija prepoznala sigurnost kao jedan od bitnih elemenata funkcioniranja županije, izrazio je i načelnik Policijske uprave međimurske Krunoslav Gosarić. - Sajam prevencije, koji će se održati u petak, 19. rujna u Nedelišću, ističe Gosarić, kao početni korak na nivou države je zapravo poticaj i drugim županija da vide kakva mora biti suradnja između lokalne samouprave i državnih organa koji su zaduženi za održavanje stanja sigurnosti.
-Ovim putem, kazao je načelnik Gosarić, želim uputiti apel građanima da se odazovu sajmu i vide koju to stručnost , znanje i tehniku posjeduje policija u očuvanju dobroga stanja sigurnosti, ali isto tako i drugih specijaliziranih, kako pravnih osoba tako i poduzeća koja mogu doprinjeti povećanju već spomenutog stanja sigurnosti.
Samim održavanjem sajma, spomenuto je u najavi, želi se promijeniti percepcija građana kako bi shvatili da je sigurnost zajednička kategorija i da prije svega policija želi educirati ljude na onim mjerama koje mogu sami poduzeti da bi se stanje sigurnosti podiglo na još višu razinu.
 
Program održavanja "Sajma sigurnosti i prevencije":
- od 9.00 sati – okupljanje djece, roditelja, gostiju i građana,
- 10.30 sati  – svečanost otvorenja Sajma i prezentacija "Zaklade za prevenciju Međimurske županije",
- 11.30 – 12.30 sati – predstava "Tina Žvačak" u izvedbi dramskog studija Dada - KD Pinklec,
- 12.30 – 13.30 sati – Antiteroristička jedinica Lučko - padobranski skokovi, spuštanje i prezentacija leta helikoptera,    izložba opreme i naoružanja, pokazna vježba specijalnog tima,
- 13.30 – 14.00 sati i 15.00 – 15.30 sati – pokazne vježbe u izvođenju Javne vatrogasne postrojbe Čakovec, Vatrogasne zajednice općine Nedelišće i Gradskog društva Crvenog križa Čakovec,
- 14.00 sati – Policijska uprava međimurska - pokazna vježba sa službenim psom za detekciju droga,
- 16.00 sati – nastupi pjevača Mirka Švende – Žige i Bojana Jambrošića,
- 15.30 do 16.00 sati - Antiteroristička jedinica Lučko – pokazna vježba,
- od 10.00 do 19.00 sati – raznovrsne aktivnosti i prezentacije rada policije

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content