Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimursko prošćenje kao podsjetnik za čuvanjem zavičajnih korijena

Datum objave: 18. lipnja 2023.

Već tradicionalno u mjesecu lipnju Društvo Međimuraca u Zagrebu organizira Međimursko prošćenje, koje se ove godine održalo 28 po redu. Međimursko prošćenje odraz je vjerske, nacionalne, kulturne i gospodarske baštine Međimuraca, a kruna prošćenja je sveta misa koja je ove godine služena u crkvi Sv. Jeronima u zagrebačkom Maksimiru koju je predvodio vlč. Krunoslav Novak uz koncelebraciju svećenika podrijetlom iz Međimurja – vlč. Ljube Vukovića i vlč. Nenada Malovića, u izravnom prijenosu Hrvatske televizije. Misu je pjevao zbor Zagrebački liječnici pjevači pod ravnanjem dirigentice Ive Juras, dok je zbor na orguljama pratio Darko Krištofić. Misno slavlje završilo je međimurskom pjesmom - međimurskom „himnom“ Međimurje kak si lepo zeleno, koju je otpjevala Blanka Tkalčić.

Društvo Međimuraca u Zagrebu, ambasadori su Međimurja u našoj metropoli već 87 godina. Promiču kulturnu baštinu, specifične vrijednosti i odlike Međimurja – najsjevernije, najživopisnije i gospodarski najrazvijenije županije. Društvu su pridruženi brojni simpatizeri međimurskog kraja, naših običaja, tradicije, pjesme i kulturne baštine.

Hrvatski vrt i cvetanjak – naše malo Međimurje danas su u Zagrebu predstavili i kulturno umjetnička društva, pa su tako brojni posjetitelji mogli uživati u izložbi slika Međimurja, rukotvorinama i međimurskim kolačima, a članovi KUD-a Podturen svojim su pjesmama unijeli dašak Međimurja u metropolu.

Međimurskom prošćenju nazočio je župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, načelnik Općine Podturen Perica Hajdarović, predsjednik Matice Hrvatske- ogranak Čakovec Zoran Turk, pripadnici Zrinske garde Čakovec s predsjednikom Đurom Belom i mnogi drugi Međimurci.

Župan Posavec zahvalio je Društvu Međimuraca u Zagrebu što održavaju tradiciju Međimurskog prošćenja te na taj način čuvaju tradiciju i uspomene brojnim Međimurcima koji žive i rade u Zagrebu, a njih je više od 40 000. „Ljubavi prema vlastitom kraju, raju između dvije rijeke čuvate na najbolji mogući način. Hvala svim članovima Društva koji čuvate našu tradiciju i pritom okupljate naše ljude i pokazujete bogatstvo svog zajedništva, identiteta, povijesti i kulture. Pokazujete da ste jedna velika obitelj na što sam izrazito ponosan.“

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content