Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Dan Međimurske županije – 30. travnja obilježen svečanostima u Zagrebu

Datum objave: 30. travnja 2019.

U prigodi proslave 30. travnja – obilježavanja Dana Međimurske županije, osmog Spomendana Zrinskih i Frankopana, 100. obljetnice prijenosa posmrtnih ostataka Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, u Zagrebu je održana prigodna svečanost koja je započela mimohodom desetak povijesnih postrojbi Hrvatske vojske od Zrinjevca do Katedrale predvođenih Zrinskom gardom Čakovec.
Dan Međimurske županije obilježava se kao spomendan na 30. travnja 1671. kada su tragično preminuli Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan. "Već tradicionalno ovaj dan obilježavamo u Zagrebu, jer je 2011. godine odlukom Hrvatskog sabora ovaj dan proglašen spomendanom čime mu je potvrđena nacionalna važnost. Ova godina važna je i zbog velike obljetnice, 100 godina od kada su posmrtni ostaci naših velikana preneseni u Zagreb.", istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec.
Obilježavanju su nazočili izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Sunčana Glavak, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić, župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenicom Sandrom Herman, veliki meštar Družbe "Braća Hrvatskoga Zmaja" Nevio Šetić, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Velimir Neidhardt, predsjednik Matice hrvatske Stipe Botica, izaslanici Zrinskog Topolovca, Svete Nedjelje i ostalih mjesta u kojima su Zrinski stolovali.
Predsjednik Zrinske garde Čakovec naglasio je da se kult Zrinskih i Frankopana mora štovati i njegovati: "Zrinska garda brojnim je događanjima obilježila Spomendan i Dan županije s ciljem očuvanja kulturne, povijesne, političke i gospodarske baštine koju su nam ostavile ove plemićke obitelji." Misno slavlje u zagrebačkoj katedrali predvodio je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, a brojna izaslanstva položila su vijence kod grobnice s posmrtnim ostacima hrvatskih velikana Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana koji su preneseni iz Bečkog Novigrada i njihovog ukopa u kriptu zagrebačke prvostolnice 30. travnja 1919. godine.
Nakon duhovnog zajedništva, slijedila je svečana akademija Družbe "Braća Hrvatskoga Zmaja" kojoj su prisustvovali gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, ravnatelj Državnog arhiva Dinko Čutura te brojni članovi i prijatelji Družbe, a na kojoj je predstavljena knjiga"Zrinski i Frankopani", kojoj autorstvo potpisuju Dragutin Feletar, Hrvoje Petrić i Nevio Šetić Akademik Dragutin Feletar poručio je da su, kako to i priliči velikim jubilejima, izdali vrijednu knjigu koja donosi pregled plemićkih obitelji Zrinski i Frankopani od njihovih početaka pa sve do njihove važnosti u današnjici.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content