Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Obilježen Dan europske suradnje u Međimurju

Datum objave: 24. rujna 2012.
120921_Dan_europske_suradnje_-_Ivan_Perho__M
Dana 21. rujna 2012. po prvi se put diljem Europe pa tako i u Međimurju obilježio Dan europske suradnje u sklopu europskog tjedna koji traje od 17. do 23. rujna, a uključuje 75 različitih programa i više od 100 lokalnih događanja.

Cilj kampanje, čiji je službeni slogan “Zajedničke granice nas približavaju”, je promovirati suradnju između europskih regija i država te postignuća kojima je ona rezultirala. Počevši od 90-tih godina 20. stoljeća, vise od 20 tisuća projekata sufinanciranih iz fondova Europske unije pomoglo je u podizanju kvalitete života građana Europe kroz otvaranje radnih mjesta, poboljšanje sustava zdravstvene zaštite, prijevoza i opskrbe energijom.

Upravo se Međimurska županija može pohvaliti najvećim brojem provedenih prekograničnih projekata u Hrvatskoj što je rezultat povoljne geografske lokacije na granici s dvije zemlje članice Europske unije te zahvaljujući proaktivnim dionicima iz javnog i privatnog sektora te civilnog društva. U svrhu daljnje promocije prekogranične suradnje sa susjednim regijama i državama te prezentacije nekih od postignuća, trenutačnih inicijativa i budućih planova, Tehnološko-inovacijski centar Međimurje, Regionalna razvojna agencija Međimurje REDEA, te Međimursko veleučilište u Čakovcu, uz podršku Zajedničkog tehničkog tajništva (ZTT) IPA prekograničnog programa Mađarska-Hrvatska su u  četvrtak, 20. rujna 2012. godine organizirali obilježavanje Dana  europske suradnje u Međimurju.

Dan europske suradnje obilježen je kroz tri događanja: predstavljanje suradnje Međimurskog veleučilišta u Čakovcu i Sveučilišta Pannonia iz Nagykanizse te nove učionice u MEV-u opremljene u okviru projekta I3CT crossborder Clustering, predstavljanje pročistača otpadnih voda u Podturnu i središnje događanje - konferenciju o rezultatima, trenutnim aktivnostima i planovima u prekograničnoj suradnji. 

Na konferenciji održanoj u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje sudionicima se, uz župana Međimurske županije Ivana Perhoča koji je istaknuo dobru suradnju sa susjedima i zajednički razvoj regije kao stratešku odrednicu Međimurja, obratio i pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Matija Derk. U svojem je izlaganju stavio naglasak na prilike koje se otvaraju u prekograničnoj i teritorijalnoj suradnji nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Ljudski resursi potrebni za povlačenje sredstava iz fondova EU u Međimurju su izrazito dobro razvijeni zbog činjenice da smo uvijek bili oslonjeni na svoje znanje  i sposobnost u privlačenju sredstava na što nas je prisililo prečesto zanemarivanje od strane države. U sljedećem razdoblju će napori uloženi u samostalni razvoj biti višestruko naplaćeni kroz uspješno povlačenje sredstava iz strukturnih i drugih fondova EU koje se temelji pretežno na projektnom pristupu.

Predstavnici Zajedničkog tehničkog tajništva IPA prekograničnog programa Mađarska-Hrvatska (ZTT), v.d. voditelja  ZTT-a dr. Márton Szűcs i programski i komunikacijski menadžer Tvrtko Čelan predstavili su razvoj prekogranične suradnje Hrvatske i Mađarske do danas te ukazali na izrazitu uspješnost dionika iz Međimurja u ovom programu. Naime, Međimurje je drugo, neznatno iza Osječko-baranjske županije koja je značajno veća, po povlačenju sredstava za projekte u okviru ovog programa. Također je pohvaljena i kvaliteta projekata koji stižu iz Međimurja iz koje se može iščitati da se na pripremi svakog projekta radilo kvalitetno i promišljeno.

Direktorica Regionalne razvojne agencije Međimurje REDEA-e, Sandra Polanec Marinović predstavila je neke od 42 projekata ukupne vrijednosti veće od 15 milijuna eura u čijoj je pripremi i provedbi REDEA sudjelovala kroz gotovo deset godina aktivnog sudjelovanja u prekograničnoj i teritorijalnoj suradnji.

Predstavljena su i tri projekta od kojih su dva financirana kroz prvi poziv na podnošenje prijava u sklopu (MURA WWTP i Mobile region), a jedan kroz drugi poziv na podnošenje prijava (I3CT Crossborder Clustering). Projekt MURA WWTP provode Međimurske vode i najveći je projekt u okviru prvog poziva prekograničnog programa IPA Mađarska-Hrvatska te je u okviru njega izgrađen pročistač otpadnih voda u Podturnu vrijedan 2 milijuna eura. Projekt je predstavila Biserka Mavrin-Veinović, voditeljica odjela za međunarodne projekte u Međimurskim vodama.

Projekt Mobile Region predstavio je Darko Radanović, viši stručni suradnik za europske integracije u Međimurskoj županiji. Sam projekt je predstavljen i u publikaciji glavne uprave Europske komisije za regionalnu politiku pod nazivom „Europska teritorijalna suradnja – gradnja mostova koji spajaju ljude“ kao jedini projekt iz države koja nije članica EU što dokazuje njegovu kvalitetu.

Projekt I3CT crossborder Clustering predstavio je Ivan Plačko, voditelj projekta i direktor Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje koji je vodeći partner projekta. Uz ostale aktivnosti u okviru projekta se trenutno provodi istraživanje inovativnog potencijala regije usmjereno prije svega na informacijsko-komunikacijski sektor i metaloprerađivački sektor. Rezultati istraživanja bit će iskorišteni za usmjeravanje daljnjeg razvoja podrške poduzetništvu u Međimurskoj županiji i široj regiji.

Pedesetak sudionika je kroz zanimljive prezentacije dobilo uvid u neke od do sad provedenih projekata, trenutne inicijative, ali i perspektive za budućnost u kojoj će teritorijalna suradnja igrati sve važniju ulogu budući da je Europa prije svega zajednica regija.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content