Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Župan Posavec primio generalnu konzulicu u Pečuhu: „Ovakve veze i mostovi potrebni su za razvoj!“

Datum objave: 3. ožujka 2015.

Međimurska županija, na čelu sa županom Matijom Posavcom, i susjedna Mađarska, već godinama njeguju uspješnu suradnju, ponajviše u razvoju multikulturalnosti, skrbi za mlade, provedbe razvojnih projekata i programa s područja gospodarstva, zaštite okoliša, ali i turizma. Ipak, ta je suradnja u proteklih pet mjeseci poprimila nove razmjere, kada je s listopadom protekle godine na dužnost generalne konzulice Republike Hrvatske u Republici Mađarskoj sa sjedištem u Pečuhu stupila Vesna Haluga, inače dotad pročelnica Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Međimurske županije.
Kako bi učvrstili odnose među krajevima te unaprijedili povezanost Međimurja i Mađarske, konzulica je jedan radni dan iskoristila za službeni posjet Međimurskoj županiji, gdje su je, uz župana Posavca dočekali bivši kolege te privremeni pročelnik UO za gospodarske djelatnosti Darko Radanović.
U prvom je redu naglasila kako je kraj između Mure i Drave pravi promotor dobrog i organiziranog rada te da kao takav itekako zaslužuje svoje mjesto u okviru njenog konzularnog područja koje obuhvaća županije Bacs - Kiskun, Baranya i Somogy. „Ovakve veze i mostovi su nam prijeko potrebni. Sada kada između nas nema granica moramo težiti uspostavljanju što boljih, posebice gospodarskih kontakata, jer nam je prekogranična suradnja neophodna prema putu u Europu i za dobre bilateralne odnose“, rekao je župan Posavec i istaknuo zadovoljstvo činjenicom kako su se studenti Međimursko veleučilišta povezali s Visokom školom u Baji, ali i što je u Pečuhu održana prezentacija ovog pravog centra znanja sjevera Hrvatske.
Na Dan državnosti predstavljanje Međimurske županije
Uz to što je u Harkanyu nastupio KUD iz Belice, još čvršće povezivanje očekujemo dolaskom zbora Josip Štolcer Slavenski krajem godine te povezivanjem gradića Harkanya i Sv. Martina na Muri kao destinacija s termama i razvijenim turizmom“, objasnila je konzulica. Usku suradnju koja će uvelike doprinijeti kvaliteti života s obje strane granice, pokrenule su i Matice Hrvatske, ogranak Čakovec te Pečuh, kao i Muzej Međimurja te Etnografski muzej Dorotya Kaniszay iz Mohača. Povodom jubileja, 20. godišnjice Generalnog konzulata, a u okviru Dana državnosti u lipnju, upravo će Međimurska županija dobiti priliku za predstavljanje.
Dva segmenta koji su okosnica ove suradnje, turizam i gospodarstvo, posebice će u ožujku i svibnju izaći na vidjelo jer osim što su se dobrim kontaktima međimurske tvrtke Međimurjeplet i Bernarda probile na mađarsko tržište, u prvoj polovici godine planiran je i dolazak veće delegacije iz Mađarske koja će u Međimurju učiti od primjera dobre prakse u segmentima obnovljivih izvora energije, zaštite okoliša, sanacije i separacije komunalnog otpada te prezentacije gospodarskih potencijala.
Stvaranje međunarodne vidljivosti Međimurske županije svakako će pomoći i manifestacija Urbanovo, pa će od 15. – 17. svibnja partneri biti i vinari iz Villanya, kraja koji se može pohvaliti najboljom vinskom cestom u Mađarskoj.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content