Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Župan Posavec i gradonačelnica Cividini održali sastanak s veleposlanikom Izraela – još snažnije povezivanje na području medicine, IT tehnologija i obrazovanja

Datum objave: 2. rujna 2021.

S ciljem snažnijeg povezivanja Međimurja i Države Izrael u području poduzetništva, IT tehnologije i obrazovanja, župan Međimurske županije Matija Posavec održao je radni sastanak sa veleposlanikom Države Izrael u Republici Hrvatskoj, Nj.E. Ilanom Morom.
Veleposlanik je u Međimurju boravio povodom održavanja programa „Kamen spoticanja“ kojim je postavljeno trajno sjećanje na žrtve Holokausta u Međimurju. Židovska zajednica pokrenula je gospodarski i društveni razvoj Međimurja krajem 19. i početkom 20. stoljeća, a danas Međimurje surađuje s Izraelom u mnogim područjima. Tijekom 2020. godine iz Međimurja je u Izrael izvezeno roba i usluga u vrijednosti od 3.649.000,00 kuna, najviše za potrebe vojne i auto industrije. Kako bi veleposlaniku predstavili sve potencijale i mogućnosti koje Međimurje nudi, uz župana Posavca, radnom sastanku nazočili su gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, direktor Tehnološko-inovacijskog centra Međimurja d.o.o. Ivan Plačko, ravnatelj Razvojno-edukacijskog centra za metalsku industriju – Metalska jezgra Čakovec Mario Šercer, dekan Međimurskog veleučilišta Čakovec Igor Klopotan, prodekan za razvoj Međimurskog veleučilišta Čakovec Bruno Trstenjak i pročelnica Upravnog odjela za proračun i javnu nabavu Anita Strniščak.
Na radnom sastanku otvorili smo brojne teme vezane uz snažnije povezivanje suradnje s Izraelom u pogledu razmjene znanja i iskustva na području medicine, IT tehnologije, autoindustrije, ali i razmjene studenata.“, kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec.
Dogovoreno je da će se pripremiti konkretni projekti kako bi veleposlanik Mor mogao povezati međimurske i izraelske institucije i tvrtke. Grad Čakovec već njeguje dobru suradnju s gradom Kiryat Tiv'on, s kojim je grad prijatelj od 2005. godine. Međimursko veleučilište Čakovec od 2016. je partner sa Sveučilištem Ben-Gurion of the Negev u Izraelu kroz Erasmus+ program zahvaljujući kojem studenti i djelatnici MEV-a mogu provesti semestar na najbrže rastućem istraživačkom sveučilištu u Izraelu, poznatom po području elektronike, kemije i mehanike. Veleposlanik Mor impresioniran je mogućnostima koje Međimurje nudi u STEM području u okviru rada Centra znanja Međimurske županije gdje djeluju Metalska jezgra, prvi razvojno-edukacijski centar za metalsku industriju na području Međimurja, Centar održivog razvoja, Međimursko veleučilište Čakovec, Tehnološko-inovacijski centar i druge županijske ustanove.
Jedna ste od rijetkih hrvatskih županija koja uz poljoprivredni sektor, nudi snažnu suradnju na području IT i visokih tehnologija. Područja za razvoj suradnje ne nedostaje te ćemo kroz konkretne projekte povezati Međimurje i Izrael.“, zaključio je veleposlanik Mor.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content