Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Tehnološko-inovacijski centar Međimurje organizira seminar posvećen energetskoj učinkovitosti „Elektrane i energetska učinkovitost – praktična rješenja“

Datum objave: 10. travnja 2021.

O zelenoj ekonomiji, održivom razvoju i kružnom gospodarstvu posljednjih se godina puno priča i ne bez razloga. U sljedećem višegodišnjem financijskom okviru Europske unije 2021.-2027., ukupno 373,9 milijardi eura bit će usmjereno na područje prirodnih resursa i okoliša, a glavni ciljevi postavljeni pred članice su zelena i digitalna tranzicija i otporno gospodarstvo.
Što znači zelena ekonomija i zašto je važna? Definicija organizacije United Nations Environment Programme (UNEP) kaže da je to „Ekonomija čiji rezultati dovode do povećanja ljudskog blagostanja i socijalne jednakosti, a ujedno smanjuje rizike za okoliš i oskudica u okolišu.“ Društvena, gospodarska i politička zajednica shvatila je da je koncept zelene ekonomije budućnost.
Želite li svoje poslovanje uskladiti s načelima održivosti ili naučiti više prijavite se na seminar u organizaciji Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje (TICM) pod nazivom
Elektrane i energetska učinkovitost – praktična rješenja
koji će se održati u srijedu, 14. travnja 2021. godine, s početkom u 10 sati
u multimedijalnoj dvorani Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje,
na adresi Bana Josipa Jelačića 22/b Čakovec.
Predavači su stručnjaci iz različitih područja povezanih s zaštitom okoliša i održivim razvojem, a teme o kojima će pričati su povećanja energetske učinkovitosti poslovanja i uvođenju obnovljivih izvora energije u poslovanje, s naglaskom na konkretne primjere. Nakon završetka službenog dijela predavanja, sudionici će imati priliku postaviti pitanja predavačima i s njima raspraviti o temama koje ih posebno zanimaju.
 
Program seminara

Vrijeme Tema Predavač
10:00 – 10:30 Pozdravni govor i predstavljanje projekta Predstavnici TICM-a
10:30 – 11:30 Elektrane koje koriste obnovljive izvore energije i kako ih financirati Karla Posavec, Međimurska energetska agencija d.o.o.
11:30 – 12:00 Prikaz procesa stavljanja u pogon fotonaponske elektrane Goran Oreški, Solektra d.o.o.
12:00 – 12:10 Pauza
12:10 – 13:00 Povećanje energetske učinkovitosti u proizvodnim pogonima s primjerima dobre prakse Niki Radiković, Međimurska energetska agencija d.o.o.
13:00 – 13:40 Održivi razvoj poduzetništva u Međimurju – implementacija principa kružnog gospodarstva Maja Bratko, Međimurska energetska agencija d.o.o.
13:40 – 14:00 Princip kružnog gospodarstva u praksi Ivan Božić, Socijalna zadruga Humana Nova
14:00 – 15:00 Rasprava uz domjenak za sudionike

 
Ciljna skupina seminara su predstavnici poslovnog sektora. Sudjelovanje je besplatno, a sudionici se prijavljuju ispred poduzeća popunjavanjem prijavnog obrasca. Prijave se zaprimaju do 15. travnja, a broj mjesta je ograničen.
Prijava na poveznici.


O predavačima:
Karla Posavec, bacc.ing.evol.sust., stručna je suradnica za energetiku u Međimurskoj energetskoj agenciji d.o.o. Njezin je rad orijentiran na pripremu i provedbu projekata vezanih uz energetsku obnovu zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u istima te održavanje predavanja iz navedenih područja.O predavačima:
Goran Oreški je suosnivač poduzeća Solektra d.o.o. koja posluje već 11 godina s glavnim aktivnostima savjetovanja, projektiranja i gradnje fotonaponskih elektrana. Održavanjem predavanja predstavlja primjere dobre prakse u području korištenja obnovljivih izvora energije i potiče zainteresirane poduzetnike na održivo poslovanje.
Niki Radiković, mag. ing. mech., stručni je suradnik za energetiku u Međimurskoj energetskoj agenciji d.o.o. Bavi se projektima povećanja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u svim sektorima te o navedenim temama educira različite ciljne skupine.
Maja Bratko, mag. geol., viša je stručna suradnica u Međimurskoj energetskoj agenciji d.o.o. te se u svojem djelovanju bavi poticanjem održivog razvoja u energetici. Poduzetnicima i drugim zainteresiranim dionicima, kroz edukacije prezentira najnovija saznanja i dobre prakse u području energetike.
Ivan Božić je upravitelj Socijalne zadruge Humana Nova iz Čakovca koja je vodeći hrvatski primjer društvenog poduzeća za radnu integraciju i ponovnu uporabu. U svojem poslovanju u praksi koristi principe kružnog gospodarstva, a putem predavanja svoja iskustva prenosi i drugim zainteresiranim poduzetnicima.
Seminar  je dio projekta TICM PPI 5.0 MSP sufinanciranog u okviru javnog poziva Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta pod nazivom Pružanje visokokvalitetnih usluga za MSP putem poduzetničkih potpornih institucija (PPI).
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content