Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Nakon gotovo pedeset godina Graditeljska škola dobila novo ruho

Datum objave: 5. listopada 2020.

Međimurska županija ni tijekom pandemije uzrokovane koronavirusom nije stala s investicijama, već je 21. travnja potpisan ugovor za energetsku obnovu Graditeljske škole Čakovec u vrijednosti od 7.973.928,75 kuna, a danas je održana završna konferencija na kojoj je javnosti predstavljen projekt. 

Završnoj konferenciji prisustvovali su župan Međimurske županije Matija Posavec, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i kulturu Blaženka Novak, v.d. ravnatelja Graditeljske škole Damir Srnec, direktor Međimurske energetske agencije Alen Višnjić, direktor Hido-eko-futura Damir Vujić te voditeljica projekta Leonarda Tarandek.

Graditeljska škola Čakovec iduće će godine obilježiti šezdeset godina svoga postojanja te smo sretni što smo ususret velikoj obljetnici, nakon energetske obnove Učeničkog doma i radionica, dobili prekrasno vanjsko izdanje škole koja je obnovljena nakon gotovo pedesetak godina. Već desetljećima radimo na obrazovanju vrsnih graditelja, a građevina ponovno zauzima poziciju dominantne djelatnosti u Međimurju što našoj školi, naših 545 učenika i 127 djelatnika daje još veći značaj.“, kazao je v.d. ravnatelj Graditeljske škole Damir Srnec zahvalivši Međimurskoj županiji na kontinuiranoj pomoći koju pruža međimurskom školstvu, ali i srednjoškolcima, poput pomoći u iznosu od 300 kuna za nabavku radnih msterijali, besplatnom prijevozu, stipendiranju djece hrvatskih branitelja i stipendiranju učenika deficitarnih zanimanja, a koja se u velikom broju školuju upravo u Graditeljskoj školi Čakovec.

Direktor Međimurske energetske agencije Alen Višnjić podsjetio je da su radovi energetske obnove započeli u travnju 2020. godine te su završeni u rekordnom roku, unatoč svim preprekama koje su se pojavile posljednjih mjeseci. Radovi su obuhvatili rekonstrukciju vanjske ovojnice, vanjskih zidova, ravnog krova, poda te ugradnju nove vanjske stolarije. Rekonstruirala se kotlovnica, zamijenila sva postojeća rasvjeta s LED rasvjetom, a zahvaljujući ovim radovima i energetskoj obnovi, Graditeljska škola će imati godišnju uštedu energije preko 50%. 

Važnost ove investicije za međimursko obrazovanje naglasio je župan Međimurske županije Matija Posavec: „Završetak energetske obnove Graditeljske škole Čakovec iznimno je važan za naše obrazovanje, osobito za srednjoškolsko jer kao osnivač većine škola u Međimurju činimo sve što možemo kako bismo osigurali i stvorili što kvalitetnije uvjete u obrazovanju. Ova škola jedna je od najvećih strukovnih škola u Hrvatskoj te je ponos Međimurja jer je tradicija graditeljstva nadaleko poznata u našoj županiji, posebice danas kada graditeljstvo ponovno ima vodeću ulogu u gospodarstvu.“  Uz Graditeljsku školu Čakovec, u ovom investicijskom ciklusu obnovljeno je još 6 međimurskih škola, no to je samo dio ulaganja u obrazovanje, kako je istaknuo župan Posavec uputivši čestitke svim učiteljima, profesorima, ravnateljima i djelatnicima u obrazovanju povodom Svjetskog dana učitelja.

U ovoj godini punoj izazova koji se reflektiraju na gotovo sva područja naših života, a posebice na obrazovanje, kada je svaki dan neizvjestan, naši učitelji i profesori ulažu mnogo truda, strpljenja i koncentracije u rad s našom djecom te stvaraju bolje obrazovanje, a time i bolje Međimurje. To pokazuju i rezultati koje naši učenici ostvaruju na državnim i međunarodnim natjecanjima, pokazuje to i broj učitelja mentora koji se usavršavaju i rade na sebi, pokazuje to veliki interes koji naše škole ostvaruju na upisima te možemo biti ponosni na naše obrazovanje.“, kazao je župan Posavec.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content