Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Preporuke Stožera civilne zaštite Međimurske županije

Datum objave: 16. ožujka 2020.

U Međimurskoj županiji nema potvrđenih osoba koje su zaražene korona virusom (COVID 19), ali situacija se mijenja iz sata u sat. Čuli ste jučer i predstavnike civilne zaštite u Hrvatskoj da ćemo od danas morati mijenjati neke životne navike i prilagoditi se novonastaloj situaciji.  Ovo je za sve nas veliki test, test u kojemu imamo priliku pokazati kako naše institucije funkcioniraju, koliko je važna preventiva, dobra koordinacija i organiziranost. Dosada su sve naše ustanove pokazale visoku razinu profesionalnosti, nesebičnog angažmana i izuzetne radne etike. No, od danas smo svi zajedno u novim izazovima i situaciji koja pred sve nas stavlja puno veću razinu odgovornosti. Stoga Vas pozivam da svatko od nas bude svjestan svoje odgovornosti. Odgovornosti za vlastito zdravlje, ali i za zdravlje svoje obitelji i svojih sugrađana. U danima pred nama biti će iznimno važno strpljenje, disciplina i solidarnost. Sve odluke koje će biti donesene, donose se sa čvrstim utemeljenjem u stručnim procjenama naših epidemiologa i zdravstvenih djelatnika i vjerujmo im. Vjerujmo struci.
Vjerujmo i poštujmo naše liječnike, medicinske sestre, zaposlenike u ljekarnama i ostalo zdravstveno osoblje, imajmo senzibiliteta prema prodavačicama, vozačima, djelatnicima u javnom sektoru, policajcima, djelatnicima granične policije, komunalnim djelatnicima i svima koji u ovoj zahtjevnoj situaciji čine sve kako bi sustav funkcionirao. U ovom trenutku od njih očekujemo puno, zato ih slušajmo i podržimo u njihovom predanom i stručnom radu.
Nemojmo bez prijeke potrebe opterećivati sustav za svaku sitnicu s kojom se možemo i sami nositi. Pomozimo koliko možemo našim susjedima, rodbini i sugrađanima. Budimo predani i solidarni, te zajedno učinimo sve da se ne stvara nepotrebna panika.
Konzultirajmo svoje liječnike telefonom, uspostavit ćemo call centar na kojemu će od 7:00 do 22:00 sata raditi djelatnici koji će Vam dati sve potrebne informacije. Organizirat ćemo pokretne ambulante jer su naše zdravstvene ustanove u ovom trenutku najosjetljivije.
Smanjimo kretanje na minimum, suzdržimo se od javnih okupljanja, pratimo objave naših medija. U danima pred nama svatko od nas ima priliku pokazati svoju ljudskost, humanost i svoju čestitost. Ne sumnjam u razum i pomoć svih nas. Čuvajmo Međimurje, čuvajmo naše sugrađane od svih potencijalno loših trenutaka. – kazao je župan Matija Posavec.
Stožer civilne zaštite Međimurske županije dao je slijedeće preporuke:
Članovi Stožera civilne zaštite Međimurske županije, ujedno i ravnatelji ustanova, dali su slijedeće preporuke novog režima rada i komunikacije:
 

  1. Stožer civilne zaštite Međimurske županije organizirati će karantenu u zajednici za slučaj potrebe smještaja potencijalno zaraženih osoba kako bi se rasteretile zdravstvene ustanove. Načelnik Stožera će u razgovorima sa Stožerima civilne zaštite na razini gradova i općina donijeti posebne odluke vezane za karantenu u zajednici.

 

  1. Zbog izvanredne situacije upućuju se pacijenti na novi način rada u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite (obiteljska, pedijatrija, ginekologija, stomatologija...). Zbog zaštite zdravlja pacijenata i svih naših stanovnika, zbog izbjegavanja širenja virusa u čekaonicama ambulanti, a i da se ne dogodi kolaps zdravstvenog sustava, preporuka je osigurati što manje osobnih kontakata u ordinacijama - obavljat će se samo nužni pregledi i to isključivo uz prethodni telefonski dogovor ili dogovor putem e-maila. Za naručivanje lijekova i ostalu administraciju mole se pacijenti da pošalju mail, ostave poruku na telefonskoj sekretarici izvan radnog vremena i kontaktiraju telefonom na broj 040/372-372. Molimo pomognite jedni drugima, poslikajte nalaze, pošaljite ih e - mailom, naručite mailom ili telefonom potrebnu stalnu terapiju i za druge koji ne znaju, nemaju ili nisu u mogućnosti služiti se sredstvima preporučene komunikacije kako bismo telefone ordinacija ostavili slobodnima za pozive i savjete trenutno akutno bolesnima.

 

  1. Svi koji imate temperaturu ili kašljete, molimo ne dolazite bez dogovora telefonom. Naročito važno, svi koji sumnjaju da su zaraženi COVID 19 virusom: imaju temperaturu, kašlju i sl., a boravili su u inozemstvu unazad 14 dana ili su bili u bliskom kontaktu sa zaraženim - ne dolazite u ambulantu! Javite se telefonom/mailom/mobitelom izabranom liječniku u njegovo radno vrijeme, a izvan radnog vremena ordinacije, od 7:00 do 22:00 sata u call centar 040/ 372 - 372 i dobit ćete upute kako dalje postupiti i kuda se obratiti. Ovaj broj možete zvati izvan radnog vremena ordinacije Vašeg izabranog liječnika kao i za sva druga akutna stanja koja ne mogu čekati slijedeći uredovni dan. Dobit ćete ili savjet ili ćete biti upućeni da se javite i dogovorite za savjet ili pregled u drugu ordinaciju. Molimo sve za strpljenje ako se odmah ne uspostavi poziv jer puno ljudi zove za svakakva pitanja. Molimo zovite kada uistinu nema drugog načina da riješite zdravstveni problem.

 

  1. Informacije o radu naše Županijske bolnice Čakovec bit će dostupne u medijima. Za pacijente u samoizolaciji- poslikajte svom liječniku obiteljske medicine zdravstvene iskaznice s obje strane, te nam pošaljite na e-mail adresu, broj telefona, gdje ste boravili, kad ste došli u Hrvatsku te u kakvom ste zdravstvenom stanju. Ostavite telefone za kontakt u slučaju zdravstvenih tegoba. Nemamo još u potpunosti točne informacije o načinu vođenja bolovanja, nadamo se da će biti kroz par dana dostupne. Molimo za strpljenje jer će zasigurno u slijedeća dva tjedna dok su na snazi mjere i HZZO imati više informacija za sve kojima su poslodavci u inozemstvu. Važno je striktno se pridržavati preporučenih mjera samoizolacije.

 

  1. Županijska bolnica Čakovec će raditi kao akutna bolnica što podrazumijeva zaustavljanje hladnog programa tj. radit će kako radi nedjeljom. Bit će organiziran trijažni šator pred glavnim ulazom u bolnicu, a u suradnji sa Zavodom za hitnu medicinu nastojati će se organizirati sustav. Sve druge informacije bit će dostupne na službenim web stranicama.

 

  1. Stožer civilne zaštite Međimurske županije će organizirati dislociranu dežurnu ambulantu koja će biti u krugu zdravstvenih ustanova ali fizički odvojena od njih. Ambulanta će raditi od 0-24.

 

  1. Crveni križ će osigurati dodatne šatore i opremu koja im je na raspolaganju. Također će obavljati informiranje stanovništva vezano za higijenske uvjete i aktivirati će se telefonska linija za psihosocijalnu podršku na broju 040/395-248 od 0-24. Crveni križ Čakovec obavještava dobrovoljne darivatelje krvi da se akcije darivanja krvi odvijaju prema planu.

 

  1. Od danas se prelazi na novi način rada tijela državne uprave u Međimurskoj županiji. Ograničava se rad sa strankama, higijenski protokoli se dižu na višu razinu te se pozivaju korisnici usluga da se sa svime što može pričekati da se pričeka, a hitne i neodgodive poslove će moći obaviti uz prethodni dogovor e-mailom ili telefonom. Za sve detaljne informacije pratite službene web stranice naših ustanova. Sve upite prema poslovima iz nadležnosti Međimurske županije mogu se dobiti na broj 040/374-111 ili na mail: info@medjimurska-zupanija.hr. Za sve opće informacije otvoren je i broj mobitela 099/5298 777.

 

  1. Ljekarna Čakovec je dobro opskrbljena i nema mjesta panici. Lijekovi na recept su osigurani dok su lijekovi bez recepta organizirani na dvije kutije po pacijentu zbog preventive potencijalne nestašice lijekova. Ljekarna i dalje radi od 0-24 sata, adresa je Valenta Morandinija 1, Čakovec, a pozivaju se korisnici da poštuju protokol ulaska u ljekarnu.

 

  1. Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije trenutno obustavlja tečajeve, sanitarne preglede i liječničke preglede za upis djece u razred osnovne škole. Naši građani dobivaju obavijesti o pregledima putem Nacionalnih programa koji za sada nisu odgođeni, no čeka se i službena odluka.

 

  1. Policijska uprava Međimurska apelira na osobe koje su u samoizolaciji da poštuju sve upute i naredbe ograničenog kretanja jer će u protivnom biti strogo kažnjeni.

 

  1. Sve škole u Međimurju imaju stvorene preduvjete za virtualnu nastavu. Podsjeća se učenike i njihove roditelje da će informatičku opremu koju su zadužili morati vratiti na kraju školske godine.

 

  1. Vozači teretnih vozila dužni su postupati prema uputstvima MUP-a. Organizirat će se jednodnevna karantena nakon čega ponovno nastavljaju sa putovanjima. Tranzitni prijevoz se odvija bez ograničenja. Vozačima će karantena biti osigurana od strane Stožera civilne zaštite dok poslodavci sa više od 5 zaposlenih osiguraju uvjete samoizolacije za svoje djelatnike. Posebne upute i rješenja bit će naknadno objavljena.

 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content