Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Kapitalno djelo Josipa Črepa „Međimurci u svjetskim ratovima“ predstavljeno javnosti

Datum objave: 27. travnja 2019.

U okviru proslave Dana Međimurske županije, u dvorani Doma sindikata u petak, 26. travnja 2019. predstavljena je knjiga “Međimurci u svjetskim ratovima” autora Josipa Črepa. O djelu i autoru koji je početkom ove godine preminuo u 97. godini života, govorili su kći Slavica Vadlja, kolekcionar i prijatelj Daniel Ciglarić, akademik Dragutin Feletar te prof. Ivan Pranjić u ime nakladnika, Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu.
Građu za knjigu o Međimurcima u svjetskim ratovima Josip Črep (1922. – 2019.) prikupljao je tijekom cijelog svog životnog vijeka. Osobno iskustvo sudionika Drugog svjetskog rata pokrenulo je njegovu potrebu za rasvjetljavanjem okolnosti u kojima su se našli, a i sam je autor nakon mobilizacije dvije godine proveo kao konjanik u mađarskim vojnim postrojbama. Jedan od autorovih izvora su i opsežne mađarske vojne publikacije koje donose kratke vojne biografije i fotografije 595 Međimuraca, sudionika Prvoga svjetskog rata. Sveukupno, u knjizi će se naći autentične fotografije preko 700 sudionika Prvoga svjetskog rata iz Međimurja.
„Vrlo često povjesničari amateri, ljudi koji nisu školovani i koji se nisu time bavili profesionalno, znaju prikupiti doista vrijednu građu jer dokumente, priče i usmenu predaju crpe iz naroda. Ako to znaju uobličiti u knjigu nastaje vrlo vrijedno djelo. Ovo je takav slučaj“, kazao je akademik Dragutin Feletar.
Rukopis za povijesnu knjigu u pripremi za tisak stajao 25 godina
U recenziji rukopisa Josipa Črepa koju je akademik Dragutin Feletar napisao još 1999. stoji: „Rukopis Josipa Črepa iz Čakovca, pod naslovom “Međimurci u svjetskim ratovima” predstavlja respektabilni izvorni materijal. Taj rukopis je i u kvantitativnom smislu impresivan: ukupno 1276 stranica, 941 fotografija, 117 slika, 4 diplome, 26 ratnih dopisnica, 30 dokumenata i 5 zemljopisnih karata.” Josip Črep prije dvije se godine Međimurskoj županiji i čakovečkom Ogranku Matice hrvatske obratio sa zamolbom za izdavanje knjige te nakon niza pokušaja iznalaženja rješenja za tiskanje svog djela napokon dobio potrebnu podršku.
Prof. Ivan Pranjić navodi kako je 1500 opisanih ljudskih sudbina u najtežim trenucima naše povijesti najvrjedniji rezultat ove knjige. „Jedna je to od najvažnijih knjiga koju smo u posljednjem desetljeću tiskali na našem prostoru. Riječ je o svjedočenju čovjeka koji je prošao kroz kataklizmu Drugoga svjetskog rata, ali je cijeli život strpljivo skupljao građu i o Prvom svjetskom ratu. Govori o ljudima koji su bili na strani vojski koje su poražene, a to je ono što knjizi daje poseban pečat. Knjiga sadrži više od tisuću fotografija i 1500 biografija sudionika ratova,“ zaključio je predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu te dodao kako najveći žal ostaje u tome što je u samoj završnici, dva mjeseca prije promocije svog najvećeg djela, Josip Črep preminuo.
U ime Međimurske županije, bez čije financijske potpore knjiga ne bi ugledala svjetlo dana, obratile su se zamjenica župana Sandra Herman i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Blaženka Novak. „Mislim da će današnji datum biti posebno upisan u proslavu Dana Međimurske županije, kao i u Međimursku povijest“ – kazala je zamjenica župana Sandra Herman. „Ovo je vrlo veliko i značajno djelo za čitavo Međimurje. Nema nijednog naselja ili općine iz kojeg se ne spominje pojedina osoba i mislim da je to vrlo vrijedno nasljedstvo za sve nas“, zaključila je.
Knjiga je treće izdanje Biblioteke Murodravana, a objavljena je povodom stote obljetnice konačnog pripojenja Međimurja matici zemlji Hrvatskoj.
Promociju je svojim nastupima uveličao "Poetikon" - školski sastav Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec.


 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content