Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

6.000 kuna potpore za 29 učenica i učenika koji se obrazuju za deficitarna zanimanja

Datum objave: 15. travnja 2019.

Učenice i učenici te njihovi roditelji okupili su se u prostorima Obrtničke komore Međimurske županije na svečanom potpisivanju ugovora o stipendiranju učenika deficitarnih obrtničkih zanimanja za školsku godinu 2018./2019. Broj stipendista je 29, a radi se o polaznicima Tehničke škole Čakovec, Srednje škole Prelog, Gospodarske škole Čakovec, Graditeljske škole Čakovec te Elektrostrojarske škole Varaždin koji se školuju za zanimanja autoelektričara, automehaničara, bravara, elektromehaničara, instalatera grijanja i klimatizacije, keramičara, konobara, kuhara, obućara, slastičara, stolara, strojobravara, tokara i vodoinstalatera.
Obrtnička komora Međimurske županije u projekt stipendiranja učenika obrtničkih zanimanja krenula je još 2003. godine, a u današnjoj situaciji velike potražnje obrtnika na tržištu rada, ova je mjera dodatna motivacija mladima na njihovom obrazovnom putu. „Projekt provodimo već 16-u godinu te na taj način našim obrtnicima nastojimo osigurati radnike, a mladim radnim snagama dati poticaj“, rekao je predsjednik Boris Lukovnjak.
Prva rata iznosa od 6.000 kuna bit će isplaćena do kraja mjeseca travnja
Međimurska županija te gradovi Čakovec, Prelog i Mursko Središće, kao i općina Nedelišće dugogodišnji su partneri projektu, a naknadno su se uključile općine Šenkovec, Domašinec i Podturen. Spremnost za sudjelovanje u projektu pokazale su i općine Belica, Orehovica i Mala Subotica no ono se nije realiziralo budući da s njihovog područja nije pristigla ni jedna zamolba za stipendije. „Do sada je stipendirano više od 400 učenika koji su na svoje račune dobili više od 2.600.000,00 kuna“, kazao je tajnik Obrtničke komore Međimurske županije Robert Varga te prisutne obavijestio da će im iznos od 6.000 kuna biti isplaćen u dvije rate. Obradovao ih je viješću da će im prva rata od 4.200 kuna na računu biti najkasnije do kraja mjeseca travnja, a ostatak od 1.800 kuna do 15. srpnja ove godine.
Župan Međimurske županije Matija Posavec čestitao je budućim radnim snagama Međimurja te im poručio da su, s obzirom na gospodarsku strukturu, upravo njihova zanimanja budućnost. „Ovaj je projekt utemeljen na pravovremenom promišljanju razvoja gospodarstva. Predvidjeli smo da bi se u određenom razdoblju mogli suočiti s nedostatkom radne snage te u skladu s time krenuli sa stipendijama. Unazad više od deset godina stotine naših učenika dobilo je financijsku potporu, a mi smo novac iz županijskog proračuna opravdano usmjerili ka jačanju obrtništva te malog i srednjeg poduzetništva. Svim stipendistima i njihovim roditeljima čestitam jer ovo je iznimno važno za gospodarstvo Međimurja. Budite dobri učenici i ponos svojih roditelja, općina i gradova te cijele županije“.
Potpisivanju su nazočili i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek s pročelnikom Upravnog odjela za gospodarstvo i financije Željkom Poredošem, načelnik Općine Nedelišće Darko Dania, pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Međimurske županije Darko Radanović te privremena pročelnica za obrazovanje, kulturu i sport Blaženka Novak, a projekt je prepoznala i Croatia banka s kojom je Obrtnička komora Međimurske županije ostvarila poslovnu suradnju.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content