Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Čakovečki i karlovački gimnazijalci na prvom međužupanijskom EU Caffe-u raspravljali o važnosti političke participacije građana

Datum objave: 25. ožujka 2019.

Maturanti Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec i Gimnazije Karlovac u Gimnaziji Josipa Slavenskog debatirali su o političkoj participaciji s naglaskom na izbore za Europski parlament. Bio je to prvi međužupanijski EU Caffe pod nazivom „Neka se i moj glas čuje!“ koji su organizirali Informacijski centar EUROPE DIRECT Čakovec i Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec. Raspravljalo se o temama poput ravnopravnosti spolova u politici, sudjelovanju dijaspore u politici, pitanju nacionalnih manjina i ruralnih područja u politici, političkoj participaciji mladih i osoba starije životne dobi te uvođenja obaveznog glasanja i sustava e-glasanja.
„Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec još je davne 2003. godine kao jedina škola u Republici Hrvatskoj oformila „europski razred“ čiji su učenici imali mogućnost pohađanja izbornog predmeta „europske integracije“. Nakon toga pokrenuli smo europski klub i možemo reći da svih ovih godina njegujemo europsku dimenziju, a ovaj je dan samo nastavak našeg europskog promišljanja i neka bude potvrda svega onoga što morate izraziti 26. svibnja“, poručila je Sandra Breka-Ovčar, ravnateljica Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec te potaknula maturante da poprave statistiku s posljednjih europskih izbora prema kojoj je Hrvatska bila među članicama s najslabijim odazivom birača, posebno među mladima.
EU caffe otvorio je župan Međimurske županije Matija Posavec, rekavši kako Europska unija kao zajednica zemalja ne smije biti cilj, već prilika i sredstvo za ostvarivanje bolje kvalitete života. „Europski parlament druga je najveća institucija s neposrednom razinom biranja svojih zastupnika u svijetu, a njena uloga u sudbini svake zemlje je ključna. Nažalost, u Hrvatskoj je ta institucija još uvijek nedovoljno prepoznata, što potvrđuje izlaznost od tek 25% birača prije 5 godina. Mnogi od vas nisu ni svjesni da se 73% hrvatskih zakona donosi u Europskom parlamentu, da bi ih Hrvatski sabor tek implementirao u nacionalno zakonodavstvo. Hrvatska će od 1. siječnja predsjedavati Europskom unijom. Tada će fokus cjelokupne europske pa i svjetske javnosti biti na nama i trebamo to iskoristiti na najbolji mogući način“, zaključio je župan te iskoristio priliku da pohvali Gimnaziju Josipa Slavenskog Čakovec kao jednu od ponajboljih škola u zemlji.
Brojni maturanti, sudionici EU caffe-a u svibnju će kao punoljetne osobe prvi put dobiti priliku glasovati te izaći na birališta, a upravo ovakvi projekti potiču ih na obavljanje njihove građanske dužnosti, smatra Lara Marčec, maturantica Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec koja je zaključila kako mnogi njeni vršnjaci nisu ni svjesni koliko politička participacija oblikuje njihov svakodnevni život. 


 
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content