Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Ususret Danu žena novoosnovana ženska vokalna skupina kod župana Posavca

Datum objave: 7. ožujka 2019.

Uoči Dana žena, župan Međimurske županije Matija Posavec primio je žensku vokalnu skupinu „Pučpuljike“ osnovanu početkom veljače ove godine.
„Pučpuljike“ okupljaju žene i djevojke koje su spojile talent, strast prema pjevanju i međimursku kulturno-umjetničku baštinu, a upravo im je stara međimurska pjesma „Pučpuljika pučpuduje“ bila i inspiracija za naziv.
Sedamnaest članica niz godina nastupalo je u ženskoj vokalnoj skupini KUU „Veseli Međimurci“ te su pod vodstvom Andree Ščapec i Stelle Cimerman osvojile brojna priznanja i nagrade na državnim i međunarodnim smotrama i natjecanjima.
Osnivanjem vlastite udruge učinile su korak više u želji da se dodatno fokusiraju na očuvanje kulturno-umjetničke baštine Međimurja i Hrvatske te se okušaju i u novim izazovima. Prema riječima voditeljice Stelle Cimerman, Žgančevi zapisi vječna su inspiracija. Kako se u svom izričaju ne žele ograničavati, nerijetko posegnu i za glazbom drugih zemalja. Predsjednica Lidija Posavec ne krije da je ljestvica ciljeva visoko postavljena te ističe da kao vokalna skupina žele sudjelovati na različitim smotrama i natjecanjima u zemlji i inozemstvu. Prva smotra koja ih očekuje je Smotra hrvatske pučke popijevke iz Međimurja „Međimurske popevke“ koja će biti održana u Nedelišću.
Uz međimurskog župana Matiju Posavca, „Pučpuljike“ su u Maloj vijećnici dočekale i pročelnica UO za poslove župana Vesna Haluga te pročelnica UO za obrazovanje, kulturu i sport Blaženka Novak. „Pučpuljike“, što je međimurska riječ za „prepelice“, prisutne su počastile a capella izvedbom jedne od naljepših klapskih pjesama, „Ruža crvena“.
Župan Posavec izrazio je nadu da će „Pučpuljike“ nastupiti 27. ožujka 2019. na humanitarnom koncertu za „Katružu“ te da će svojim nastupom uveličati i Dane Međimurske županije koji će biti održani od 22.-30. travnja ove godine. „Očuvanje međimurske popevke, kulture te kulturno-umjetničkog amaterizma za Međimurje je od iznimne važnosti, stoga mi je posebno drago da ste se okupile u vokalni sastav koji će zbog kvalitete izvedbe zasigurno biti izvrstan promotor naše Županije. Međimurska popevka kao tradicijska kultura koja je na listi UNESCO-a pruža nam velik potencijal, stoga pohvaljujem svaku inicijativu kojom će njeni zvuci još glasnije odzvanjati“, poručio je župan Posavec koji je članicama cvijećem čestitao sutrašnji Dan žena.


 
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content