Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Potpredsjednik Vlade Štromar uručio 6 novih ugovora i odluka o financiranju vrijednih 30 milijuna kuna

Datum objave: 22. studenoga 2018.

Tijekom današnjeg posjeta Međimurskoj županiji, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar uručio je 5 novih ugovora i odluku o financiranju vezane uz energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora ukupne vrijednosti 30.147.098,64 kuna.
Ovi ugovori i odluka dio su ukupno 150 milijuna kuna koje je Ministarstvo graditeljstva usmjerilo u Međimursku županiju u manje od dvije godine, što je do sada najviše što se uložilo u Međimurje u tako kratkom vremenu. Ne samo da ćemo obnoviti ustanove, omogućiti uštede, već ćemo i ovim ulaganjem podići građevinsku industriju.“, rekao je potpredsjednik Vlade Štromar te naglasio kako je cilj Ministarstva podići standard života građana.
Ugovori za energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije uručeni su sljedećim ustanovama: Osnovnoj školi dr. Vinka Žganca Vratišinec u iznosu od 2.426.674,97 kuna, Graditeljskoj školi Čakovec u iznosu od 7.973.928,75 kuna, Osnovnoj školi dr. Ivana Novaka Macinec u iznosu od 5.310.163,03 kuna, Osnovnoj školi Donja Dubrava za energetsku obnovu zgrade i školske sportske dvorane u iznosu od 6.804.547,09 kuna te Osnovnoj školi Hodošan za energetsku obnovu zgrade i školske sportske dvorane u iznosu od 5.073.734,41 kuna. Uz to, Učiteljskom fakultetu u Zagrebu – Odsjeku u Čakovcu uručena je odluka o financiranju energetske obnove dvorane u iznosu od 2.558.050,39 kuna.
Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je da se Međimurje nalazi u velikom investicijskom ciklusu što se tiče obrazovanja: „U ovome trenutku u sustavu energetske obnove imamo dvadesetak projekata među kojima su velikom većinom obrazovne institucije, uz socijalne i zdravstvene. Spomenuti ugovori nakon realizacije će pružiti kvalitetnije uvjete i boravak za preko 2000 učenika i zaposlenika škola i fakulteta. Osim njih, osmišljavamo i pripremamo nove projekte, izrađujemo projektnu dokumentaciju i čekamo nove natječaje. Ne stajemo, jer nam je želja obnoviti sve naše osnovne i srednje škole u Međimurju i stvoriti kvalitetnije uvjete našim učenicima.
Direktor Međimurske energetske agencije d.o.o. (MENEA) Alen Višnjić rekao je da će se na svim zgradama sanirati kompletna vanjska ovojnica i izvesti toplinska izolacija te će se zamijeniti potrebna vanjska stolarija. Postojeći kotlovi zamijenit će se s novim kondenzacijskim plinskim uređajima, a na svim zgrada u planu je izvođenje zamjene kompletne postojeće rasvjete s novom visokoučinkovitom LED rasvjetom.
Uručene ugovore preuzeli su ravnatelj OŠ Vratišinec Željko Maček, ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Zvonko Ladić, ravnateljica OŠ dr. Ivan Novak Macinec Božena Dogša, ravnateljica OŠ Donja Dubrava Mirjana Ribić i ravnatelj OŠ Hodošan Ivan Barić, kao i pročelnica za poslovanje, studij i studente izvan sjedišta Fakulteta prof. dr.sc. Blaženka Filipan-Žignić. Za predstavnike obrazovanih institucija uručena sredstva svakako su veliki poticaj za daljnji rad, kako je rekao ravnatelj Graditeljske škole Zvonko Ladić, koji je istaknuo kako ovo nisu samo ulaganja u zgrade već i u budućnost školstva u Međimurskoj županiji. Potrošnja toplinske energije na zgradama koje se obnavljaju u prosjeku će e smanjiti za 60%, a sredstva koje će se uštedjeti uložit će se u nove projekte i programe.
Uručivanju ugovora prisustvovali su i saborska zastupnica Bernarda Topolko, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanja, kulturu i sport Branko Sušec, pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Darko Radanović, načelnik Općine Vratišinec Zdravko Mlinarić, načelnik Općine Nedelišće Darko Dania, načelnik Općine Donja Dubrava Marijan Varga i načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content