Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurci u Karlovcu predstavili kulturnu baštinu svoga kraja

Datum objave: 27. listopada 2018.

U organizaciji Zavičajnog društva Međimuraca „Pinklec“ u Karlovcu, u subotu, 27. listopada 2018. godine, održana je cjelodnevna manifestacija „Pinklecov vremeplov“ u sklopu kojeg su održane izložbe slika, kulturno umjetnički program, natjecanje u pripremanju bograča, sat povijesti te prikaz vjenčanja iz vremena Zrinskih i Frankopana.
Na jednom od najljepših spomenika Karlovačke povijesti i hrvatske povijesno spomeničke baštine, na Starom gradu Dubovac, Zavičajno društvo Međimuraca u Karlovcu ugostilo je brojne mještane Karlovca i Međimurja s ciljem međusobnog povezivanja, kulturne suradnje i promocije djelovanja društva „Pinklec“ koje broji oko 70-ak članova.
Predsjednik društva Željko Tomašić, istaknuo je kako je ovo jedan u nizu događaja kojim brojni Međimurci koji žive i rade na području Karlovačke županije promoviraju svoj rodni kraj, čuvaju običaje i njeguju tradiciju. „Osnovani smo 2013. godine s ciljem zbližavanja Međimurja i Karlovca i nastojimo svake godine posjetiti Međimurje, ali i običaje Međimurja prezentirati u Karlovcu. Ove smo godine manifestaciju osmislili kako bi prezentirali baštinu Zrinskih. Naime, sve naše aktivnosti smo ove godine odlučili organizirati ovdje na Starom gradu Dubovac koji je ostao u feudalnom posjetu Frankopana sve do sredine 16. stoljeća, kada je vjenčanjem Katarine Frankopan i Nikole Zrinskog, dvorac postao i ostao feudalno dobro knezova Zrinskih.“
Svečanost je započela otvorenjem izložbe slika „Radoznalost osjećaja“ autorice Ane Aras koja je rođena u Čakovcu, školovala se u Međimurju, a većinu radnog vijeka provela u Karlovcu. Ana Aras je u desetak godina svog likovnog stvaralaštva postala neizostavni dio velike Karlovačke likovne obitelji zahvaljujući slikama koje su inspirirane odrastanjem u ambijentu prekrasnih međimurskih brežuljaka. „Bez obzira na to što su moji motivi ljepote cijele Hrvatske, najviše me inspiriraju isprepletene šumske staze u mom Međimurju na kojima se osjeća šum požutjela lišća i opojni miris grožđa, a šetnja uz obale Mure i Drave uz toplo milovanje vjetra, donijela sam sa sobom u Zagreb, Karlovac, na otoke i u sva mjesta u kojima povremeno boravim.
U kulturno umjetničkom programu nastupili su KUU „Lipa“ iz Gornjeg Mihaljevca i KUD „Mura“ iz Murskog Središća čiji su članovi pripremili i prezentirali međimursku tradiciju.
Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić, pohvalio je Zavičajno društvo Međimuraca u Karlovcu kao vrlo aktivnu u organizaciji brojnih događaja čime se oplemenjuje kulturna ponuda grada Karlovca. „Karlovac je prepoznatljiv kao grad na četiri rijeke, a s obzirom na zanimljivu zemljopisnu poziciju nastojimo puno ulagati u turizam. Posebno nam je zanimljivo upravo povijest i ostavština Zrinskih i Frankopana pa obnavljamo brojne kulturne spomenike, dvorce, sakralne objekte na području cijelog grada i županije. Ovaj Stari grad je samo dio turističke ponude gdje uz stručnog vodiča govorimo o povijesti Zrinskih i Frankopana. Drago nam je da se možemo povezati i surađivati s Međimurskom županijom te zahvaljujem županu Posavcu na dolasku  i dosadašnjoj suradnji.“
Župan Međimurske županije Matija Posavec otvarajući izložbu zahvalio je svim  Međimurcima koji bilo gdje u Hrvatskoj i Svijetu promiču vrijednosti i tradiciju svoga kraja. „Imamo brojna Zavičajna društva izvan Međimurja i smatram da svojom aktivnošću zaslužuju snažnu podršku stoga čestitam društvu „Pinklec“ iz Karlovca na svemu što rade s ciljem okupljanja Međimuraca koji žive i rade u Karlovcu, organizacijom dolazaka u Međimurje, kulturno umjetničkim aktivnostima i gospodarskim povezivanjem. Ostavština Zrinskih i Frankopana povezuju dvije Županije s obzirom da su brojni povijesni spomenici ove velikaške obitelji na cijelom potezu od Međimurja preko Karlovca do hrvatskog primorja“.
 


 
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content